Понеделник, 06 Юли 2020

Петък, 08 Ноември 2019 14:13

Цацаров: Президентът има право да върне избора на Иван Гешев, дали споделям мотивите е отделен въпрос. По процедура сега не може да се предложи втори кандидат за главен прокурор

Иван Гешев: Процедурата по избор на главен прокурор беше максимално открита, прозрачна и публична. Красимир Ципов: Именно протестиращите срещу избора на главен прокурор от ДБ са в основата на реформата в Закона за съдебната власт.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев за негов приемник. Цацаров посочи, че държавният глава е изпълнил възможността, дадена му от Конституцията."Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията дава правото както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така: Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям или не - е съвсем отделен въпрос", коментира Цацаров от парламента за среща с Венецианската комисия, където той се намира заедно с избрания от ВСС за нов главен прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор припомни, че ВСС може да се произнесе повторно по кандидатурата веднага след публикуването на отказа на президента в Държавен вестник.

Иван Гешев от своя страна заяви: "Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок, както казва. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която явно седи зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия ВСС - тези, които гласуваха за мен на изслушването, и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. В нито една европейска страна няма процедура, която да се излъчва по националната телевизия в продължение на 10 часа или поне на мен не ми е известно, ако има такава. Процедурата продължава. Надявам се, че ВСС ще продължи по този начин - със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура".

На въпрос не мисли ли, че щеше да е по-добре и за самият него, ако имаше номиниран втори кандидат за поста, Гешев посочи, че това са теоретични въпроси. „Аз не се притеснявам дали е един, дали са двама, трима или 15 кандидата. Така че решението колко кандидата са се взима от Прокурорската колегия, тя се е обединила около една кандидатура – има такава законова възможност, не е нарушение на закона, така че аз не виждам проблем. Аз бях сам и когато бях кандидат за шеф на Специализираната прокуратура. И проблем ли беше?“, запита Иван Гешев.

И президентът Румен Радев направи коментар относно отказа си да подпише указа за назначаването на Гешев. "България ще започне да просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Мойте действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на Висшия съдебен съвет. Негова е и отговорността пред обществото. Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия", заяви президентът Румен Радев, който се намира в харманлийското село Славяново. "На ход сега е ВСС", каза Радев в отговор на въпрос дали, ако кадровият орган отново гласува за Иван Гешев, президентът ще се обърне към Конституционния съд.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков също коментира решението на държавния глава от Варна, където той е гост на Национална научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество", организирана от Икономическия университет в града. "По същия начин президентът използва своето конституционно правомощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в разумен срок. Оттук нататък предстои ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се прекратява процедурата и започва нова", заяви Чолаков.

В отговор на изявлението на Радев от четвъртък, с което той уведоми публично за отказа си да подпише указа, вътрешният министър Младен Маринов пък посочи, че не намира нищо нередно в това представители на МВР да изказват подкрепата си към кандидата за главен прокурор. "По отношение на подкрепата, която структури на МВР изразиха към господин Иван Гешев, мисля, че няма нищо по-естествено от това хората, които работят ежедневно с прокуратурата и конкретно с Иван Гешев, да го подкрепят и мисля, че това не е престъпление, дори не е и противоправно. Така че всеки, който е преценил, че иска да изрази своята подкрепа, както и тези, които изразяват своя протест, имат право да го направят".

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Аз не мога да се меся в дейността на ВСС по отношение на това кой и къде ще го публикува. Аз говоря за подкрепата, която са дали структурите на МВР и мисля, че тя е продиктувана именно от това, че те ежедневно работят с тези хора и най-добре са убедени в качествата на господин Гешев", допълни Маринов.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов също коментира решението на президента да върне за преразглеждане на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Пред журналисти в кулоарите на парламента той подчерта: „Добре е да се напомни, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт и именно тези, които протестират срещу избора на нов главен прокурор, бяха в основата на тези предложения, визирам представители на „Демократична България“.

„Връщането на предложението към ВСС е конституционно пълномощие на президента. Оттук насетне процедурата трябва да продължи. Всичко е в ръцете на ВСС. Оттук насетне трябва да изчакаме какво ще бъде решението на ВСС“, добави Ципов.

По отношение на това защо правителството не предложи свой кандидат Ципов отбеляза, че това е законова възможност, но не и задължение и ангажимент на правителството.“Всички представители на правителството: министърът на правосъдието и премиерът казаха, че ако бяхме упражнили такова правомощия, щяха да възникнат много въпроси. Колкото по-малко политиците приказват по тази процедура, толкова по-добре, смята Ципов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар