Понеделник, 10 Август 2020

Неделя, 10 Ноември 2019 10:23

Навършват се 30 години от началото на демократичните промени в България

Навършват се 30 години от началото на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар.

Процесите по свалянето на Тодор Живков от власт се развиват от средата на 80-те години, когато неговият имидж започва да пада. Той не е харесван от Михаил Горбачов, който иска отстраняването му.

В България движеща сила на свалянето на Тодор Живков стават така наречените "чавдарци", формирани на 5 ноември 1989 г. по инициативата на Добри Джуров. В групата влизат Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев.

Кулминацията на събитията настъпва в периода 4-10 ноември 1989 г.

Първият символичен акт е извършен на тържествено събрание по случай годишнината на Октомврийската революция в зала "Георги Кирков" в Партийния дом. Тогава посланикът на СССР в България Шарапов за първи път не спомена в своя доклад името на главата на държавата, в която е акредитиран.

На 7 ноември, на прием в съветското посолство, Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев искат среща с Живков, която се състои на следващия ден. На срещата тримата искат неговата оставка. Тодор Живков приема с уговорката това да стане не на насрочения за 10-и ноември пленум на ЦК, а на следващия, чиято дата тогава все още не е определена.

Под натиска на съветския посланик Шарапов, който оценява като грешка съгласието за отлагане, “чавдарци” отново искат среща с Живков.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

На срещата, състояла се на 9 ноември 1989 г., Джуров, Станишев и Йотов настояват оставката на Тодор Живков да се осъществи на настоящия, а не на следващия пленум на ЦК. Поставен под такъв натиск Тодор Живков се съгласява да подаде оставка.

На заседанието на Политбюро започнало в 17.00 часа на 9 ноември Тодор Живков поставя въпроса за неговото освобождаване от поста генерален секретар на партията. Против неговата оставка се обявяват Милко Балев и Димитър Стоянов.

На пленума на 10 ноември е гласувана оставката на Тодор Живков. На негово място е избран Петър Младенов.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 10 Ноември 2019 10:23
  СБЖ: Къде е държавата?

  Насилието над журналисти е насилие над демокрацията, пишат от съюза

 • Неделя, 10 Ноември 2019 10:23
  Déjà vu

  Тодор Живков не го свали улицата, нито липсващите български дисиденти, а го свалиха СССР и комунистическата олигархия, за които той се превърна в бреме със своята сенилност, разпасаност и самомнение, подхранвани от 30 години неограничена власт.

 • Неделя, 10 Ноември 2019 10:23
  Democracy and Demography: С демокрацията Източна Европа загуби над 30 милиона жители, повече отколкото по време на Втората световна война

  Може ли да се насърчи увеличаването на раждаемостта сред европейците? Демографите са убедени, че това не е възможно нито в Западна, нито в Източна Европа. Но по различни причини. В западната част на континента стандартът на потребление е толкова висок, че всяко ново дете нарушава този стандарт, докато в Източна Европа работят други механизми: бедността, липсата на възможности и разрушаването на семейните отношения, правят раждането на деца нежелателно

Оставете коментар