Сряда, 12 Август 2020

Събота, 30 Ноември 2019 16:39

Проверка на яз."Студена" откри нарушения, отклонявали вода за Перник към Радомир

Проверка на екоминистерството е установила нарушения при подаването на вода към язовир „Студена”. Проверката е извършена след оповестена от областния управител Ирена Соколова информация за отклоняване на води, предназначени за язовира, преаде БНР.

При извършения оглед на "Врелото" - един от водоизточниците, захранващ язовир "Студена", е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като само малка част от нея се отвежда към язовир "Студена". По-голямата част от водата посредством тръба отива в помпена станция "Крапец" и водоснабдява град Радомир.

Тази схема на подаване на вода към Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация, като това условие е било поставяно винаги от Министерството на околната среда и водите към В и К-Перник във всички графици от 2003-а година досега, съобщават от ековедомството.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

По време на проверката е установено, че помпената станция за водоснабдяване на Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир "Студена". Контролиращите са получили информация на място от дежурния на помпена станция, че работата е била преустановена едва на 28-ми ноември. Това съвпада и с изпратената от В и К-Перник справка за по-големия приток на 28-ми ноември от посочвания до този момент към язовир "Студена".

Проверките продължават. Ще бъде сезирана и Прокуратурата.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 30 Ноември 2019 16:39
  Започват масови проверки на ловците

  Строго ще се следи за спазване на нормативните разпоредби по отношение на безопасността при провеждане на ловните излети и предотвратяването на инциденти

  Успешен лов и отговорно отношение към природата във връзка с високия риск от горски пожари пожела изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите, инж. Мирослав Маринов в свое приветствие към ловците по случай откриването на ловния сезон на пернат дивеч, съобщиха от Агенцията по горите.

  „Разчитаме, че всеки български ловец ще бъде отговорен както за собственото си здраве, така и за здравето на останалите участници в лова и на своите семейства. Човешкият живот е най-ценното нещо, затова призовавам колегите ловци да пазят и себе си и останалите участници в ловните излети“, се казва в обръщението.

  Предвид стартирането на ловния сезон в сложна епидемична обстановка в страната, ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването. Ловците трябва да спазват и мерките за биосигурност за предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете.

  С цел предотвратяване на нарушения Изпълнителна агенция по горите започва масови проверки по време на ловните излети на дребен мигриращ дивеч относно спазването на Закона за лова и опазване на дивеча.

  Проверките ще са във връзка с използването електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества.

  Строго ще се следи за спазване на нормативните разпоредби по отношение на безопасността при провеждане на ловните излети и предотвратяването на инциденти. През изминалия ловен сезон са проверени общо 6 000 ловни дружини. Констатирани са 208 нарушения, съставени са 63 акта по Закона за лова и опазване на дивеча. Има 6 инцидента с простреляни, без инциденти с фатален край.

  Изпълнителна агенция по горите ще извършва и проверки и за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии, което включва и дивеча и неговите местообитания.

 • Събота, 30 Ноември 2019 16:39
  Прокуратурата поиска закриване на партия "Възраждане"

  Coфийcкa грaдcкa прoкурaтурa (CГП) инициирa прeд Coфийcки грaдcкия cъд (CГC) прoцeдурa пo рeдa нa чл.40, aл.1, т.1 oт Зaкoнa зa пoлитичecкитe пaртии, c кoятo ce иcкa зaличaвaнe нa рeгиcтрaциятa нa пoлитичecкa пaртия „Възрaждaнe“ и нeйнoтo рaзпуcкaнe.

 • Събота, 30 Ноември 2019 16:39
  Проверки в СДВР заради информации за бити участници в протестите

  Няколко проверки са назначени в СДВР заради изнесените информации за млади мъже, които са били бити от полицията след участие в протестите. Проверките ще приключат в едномесечен срок. Това обясни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Оставете коментар