Вторник, 07 Април 2020

Вторник, 03 Декември 2019 07:55

Родители сезират Държавната агенция за закрила на детето заради хазартната кампания на Efbet в двора на училище (снимки)

Рекламна кампания на хазартната марка в двора на 7 СУ в София събра десетки ученици на възраст между 8 г. и 12 г.

  • Родители искат строги санкции за букмейкъра Efbet заради лъвче в двора на училище в София
  • След акцията на ДАНС в Еfbet, собствениците - братя Найденови започнаха да чистят имидж в двора на училище в София!
  • Скандални братя-милионери използват невръстни деца за да чистят криминален имидж

Внимание, Директорката гледа

Пред погледа на Директорката на 7- СУ в София - г-жа Маруся Никова, се проведе показна кампания на футболния клуб “ЦСКА 1948”, в който основна атракция и лице беше лъвчето на букмейкърската фирма Efbet, собственост на братята Цветомир (47 г.) и Боян (44 г.) Найденови, и техния баща – бизнесменът, известен от близкото минало - Стефан Найденов (75 г.).

Самият собственик на Efbet Цветомир Найденов е разпространил рекламното видео (виж ТУК) от училищния двор на своята стена във Фейсбук, на което основно действащо лице е “лъв” с тениска с голям надпис на Еfbet. От видеото се вижда как “лъвчето” предизвиква децата да го гонят, да му се радват и не на последно място – да го харесват.

Снимка от профила на Цветомир Найденов във Фейсбук

 

Маруся Никова - директор на 7-СУ, заедно с лъвчето на Efbet и десетки деца, които се радват.

Рекламното събитие се е състояло преди 1 седмица, като заснетата рекламна кампания с децата пред столичното училище предизвика гневни реакции на майки, бащи и други гражданско-активни хора в социалните мрежи. Само за няколко часа майка успя да събере 1300 “харесвания” и над 130 коментара на поста и в популярната група във Фейсбук - “Забелязано в София”.

Активната жена сподели недоволството си от факта, че:

“се използват спортните успехи и постижения на спортистите, които пораждат доверие в обществото, с цел да мотивират хората да залагат на спортни събития. Няма да коментирам факта, че нашите деца са включени по неволя в тази цинична реклама на спорта, а синът ми вече, макар че е на 9 г., започна да асоциира залаганията като неразделна част от спорта... Децата вместо да говорят за любимия си отбор, вече говорят за шансовете за победа на този отбор”.

Ще има ли последствия за Efbet и ЦСКА 1948 г.?

Очаква се сигналът да бъде изпратен на 02.12.2019 г. до Държавната Агенция по закрила на детето, твърдят родители на деца от 7 СУ. На базата на проверка на екипа ни от предишен опит и практика на институциите по подобни на този сигнали - се очаква, че Националният съвет за саморегулация (НСС) ще вземе конкретно отношение и мерки по проблема, заедно с Държавната агенция по закрила на детето. За целта ще трябва да бъде признато от Съвета за саморегулация, че децата, които се виждат в двора на училището, “изглеждат непълнолетни”, както е записано в етичния кодекс за реклама и търговска комуникация.

Етичният кодекс категорично не допуска търговската комуникация за хазартни продукти да бъде насочена към деца, като освен това в кодекса ясно е дефинирано, че фирмите, които се занимават с хазарт “Няма да се показват върху спортни екипи на младежки състави или в рекламни или спонсорски кампании, които са директно насочени към деца”.

Кои са Еfbet?

През последните два месеца българската букмейкърска компания влезе рязко в полезрението на служби и медии. Срещу братята собственици на Еfbet Цветомир и Боян бяха извършени проверки от ДАНС и Прокуратурата, по които досега не се предоставя изчерпателна информация. Предполага се, че скандалите с БФС и влизането на барети и там, е свързано с предхождащото го влизане в офисите на Еfbet в София.

Разследвания срещу компанията Brobet на Найденови, която държи марката Efbet, текат още в Гърция, Румъния, МалтаВеликобритания и Италия, където десетки медии пишат, че собствениците на Efbet са замесени в расистки скандали във футбола и че са част от корупционни схеми, финансови измами и укриване на данъци на територията на няколко държави.

източник: standartnews.com

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар