Вторник, 07 Април 2020

Вторник, 10 Декември 2019 08:50

Агенцията за закрила на детето услужливо мълчи за рекламата на хазарт в столично училище

Седмица след като родители сезираха институцията, която сама създаде правила за защита на децата, няма реакция и на медийни публикации за рекламата на хазартната марка Efbet в 7-мо СУ.

Докато обществото се занимава със Стратегията за детето, а Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяснява колко е полезна тя, в центъра на София – в столичното 7-мо училище, преди две седмици се разигра явна реклама на хазартна игра от една от най-големите букмейкърски и хазартни фирми Efbet. Това е един нагледен пример как нито стратегии, нито агенции могат да опазят децата ни от вредни въздействия, когато силата на парите, вложена в реклама, се насочи към неизградени и податливи на лоши влияния личности като децата.

Както вече писа BIG5 в публикация от 3 декември със заглавие „Родители сезират Държавната агенция за закрила на детето заради хазартната кампания на Efbet в двора на училище”, рекламното събитие на Efbet се е състояло на 28 ноември и предизвика гневни реакции на майки, бащи и други гражданско-активни хора в социалните мрежи. 

От рекламното видео (виж ТУК) от училищния двор пред погледа на директорката на 7-мо СУ в София Маруся Никова, лъвчето на букмейкърската фирма Efbet примамва децата в игри.

Според Eтичния кодекс, на който ДАЗД много държи в публичните си изяви, категорично не се допуска търговската комуникация за хазартни продукти да бъде насочена към деца, като освен това в кодекса ясно е дефинирано, че фирмите, които се занимават с хазарт “Няма да се показват върху спортни екипи на младежки състави или в рекламни или спонсорски кампании, които са директно насочени към деца”. 

Т.нар. ресорна дирекция в ДАЗД е Главна дирекция "Контрол по правата на детето". Седмица след публикациите в медиите и сезирането й от страна на родители, реакция от Агенцията няма!

 

Родители се оплакват от реклама на хазарт до училище - Стандарт

Наглост! Efbet вилнее и в училище - Труд

Родители сезират агенцията за закрила на детето заради реклама на хазарт в училище – 24 часа

И докато ДАЗД ни убеждава каква чудесна стратегия за детето ни се поднася, въпреки гражданските протести срещу нея, би следвало да напомним, че в началото на миналата година именно ДАЗД отправи предложение до ресорните министерства, всички служители в сферите на образованието, здравеопазването, културата, спорта, социалните грижи, вътрешните работи и др., които имат предмет на дейност работа с деца, да бъдат запознати с разпоредбите на Етичния кодекс на работещите с деца, като задължение за прилагането му бъде регламентирано в длъжностните им характеристики.

Какъв е резултатът от това предложение до министерствата на образованието, младежта и спорта и на здравеопазването не стана много ясно. Конкретната ситуация в 7-мо училище обаче даде възможност на държавните институции, пряко отговорни за контрола на дейности, насочени срещу деца, както и закрилата на децата от вредни въздействия, да покаже на практика теориите от чиновническите папки.

Това обаче, видимо не се случва! Така и няма още отговор от ДАЗД кой носи отговорност за допускането на хазартна реклама сред подрастващите и ще има ли последствия за училищното ръководство, както и хазартната компания и спонсорирания от нея футболен клуб?

Припомняме, че през последните два месеца българската букмейкърска компания Efbet влезе в полезрението на ДАНС и финансови разследващи служби във Великобритания. Десетки медии у нас, както и в Италия, Великобритания и Гърция гръмнаха разкрития за нечисти финансови дейности на собствениците на Efbet Цветомир и Боян Найденови. И в български, и в английски, и италиански медии съществуват публикации, в които се съобщава, че проверките от ДАНС и Прокуратурата по повод скандалите в Българския футболен съюз е свързано с предхождащото го влизане в офисите на Efbet в София.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 10 Декември 2019 08:50
  Колко са българските деца, родени в чужбина?

  За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 български деца, а оттук нататък броят им ще нараства още повече. IT-специалистът Боян Юруков е изчислил, че една трета от младите в детеродна възраст са в чужбина, пише "Дойче веле".

  За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 деца с българско гражданство, показват изчисленията на Боян Юруков. IT-специалистът е изследвал официалната статистика от 1990 до края на 2018 година. Според него, тя издава доста тревожни тенденции: "Една трета от младите, които влизат в детеродна възраст, са в чужбина. Това е много голям проблем, тъй като липсват хора, които да произвеждат, да правят бизнес и иновации. Резкият спад на тези хора създава проблем както за бъдещите поколения, така и за икономиката на България днес".

  "Българите щели да изчезнат като народ. Това са пълни глупости."

  Юруков твърди обаче, че близо половината от спада на населението след 1990 се дължи не толкова на емиграцията, колкото на процеси, започнали много преди това - например през 1970-те години, откогато се забелязва постоянно намаляване на раждаемостта. В резултат се получава нещо като демографска дупка, казва експертът: "Дори и да нямаше никаква емиграция, населението днес пак щеше да намалява. Пак щяхме да стигнем 5-те милиона, но това щеше да се случи може би 10-15 години по-късно".

  Боян Юруков категорично не е съгласен с тезата, че българите ще изчезнат като народ. Според него, подобни твърдения са нелепи: "Причината да сме на първо място в Европа по свиване на населението е, че в един и същи момент се наслагват няколко различни фактора".

  Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

  Експертът е установил една интересна тенденция. Според него, има сериозни белези за това, че през последните няколко години процесите на емиграция от България се забавят - тоест, по-малко хора напускат страната. В същото време Юруков подчертава, че данните на НСИ, цитирани наскоро от премиера Борисов с думите, че все повече българи от чужбина се завръщали в страната, не са били интерпретирани коректно. Трябвало е, разбира се, да се отбележи и броят на онези, които в същото време са напуснали България. В тази връзка експертът по програмиране и информационни технологии подчертава, че е почти невъзможно да се установи какъв точно е броят на трайно завърналите се българи - включително и поради факта, че системата за адресна регистрация в България е крайно лоша.

  Въпреки това Юруков твърди, че има различни индикатори, говорещи за забавяне на емиграцията от България. Обяснението му: "Това се дължи не само на скока на заплатите в някои сектори в България, но и на това, че много от хората, които бяха заминали за Италия, Испания или Гърция, междувременно се завърнаха, тъй като ситуацията там се влоши".

  "Хората не напускат България само по икономически причини"

  Българският IT-специалист, който работи във Франкфурт за фирма от сферата на финансовите технологии, говори и от личен опит: "Чистата заплата, която получава един IT-специалист във Франкфурт, вече не е много по-висока от заплащането, което би получавал в София, а вече и в Пловдив и Бургас. Разбира се, подобно сходство в заплатите все още не се наблюдава във всички сектори на икономиката, а има и друго: хората не напускат България само по икономически причини. Роля за тяхното решение играят и фактори като сигурността, липсата на върховенство на закона и дори най-елементарни неща като чисти улици и оправени тротоари например", казва експертът.

  Данните, анализирани от Юруков, сочат, че в Германия е най-многочислената българска диаспора в ЕС. По думите му, през последните години тази диаспора се е увеличила драстично: "Голям е и броят на децата, родени в Германия. Това си личи по увеличаващия се брой български училища, клубове и организации в Германия. Друг интересен момент е, че много малко от българите в Германия, които имат право на германско гражданство, действително кандидатстват за германски паспорт - това са едва 3-4% от онези, които живеят от над осем години в страната. Затова пък техните деца го получават автоматично, така че ще има все повече българи с германско гражданство. Очаквам, че в рамките на следващите десет години може да има до 200 000 българи с гражданство от друга европейска държава - нещо, което никога досега не се е случвало за толкова кратко време", казва Юруков.

   

  карта на българските училища в чужбина

  Накратко информацията в този текст:

  - 299481 деца са с български акт за раждане и място на раждане извън България в регистъра на ГРАО между 1990 и 2018

  - Оценката е за още 32 хиляди деца, които вече са родени, но ще бъдат регистрирани в близките години. С тях общият брой става 331606

  - 33% от тези деца са родени в Турция. Още 11% са родени в страни с предимно натурализирани българи като Молдова и Северна Македония

  - 183460 са българчетата родени в страни с български емигранти като Германия, Великобритания и САЩ.

  - Преди 2008-ма Испания и Гърция са имали най-много такива деца, но след това намаляват сериозно

  - След 2010-та се забелязва сериозен пик в Германия и Великобритания

  - Практиката на консулствата и Външно по отношение на актовете за гражданско състояние е разнородна и непостоянна, което обезкуражава родители да регистрират децата си в България

  Българчетата родени в чужбина и новата ми най-любима карта

   

   

   

 • Вторник, 10 Декември 2019 08:50
  Радев: Ако искаме проспериращо общество, трябва да градим нашите бъдещи лидери

  Президентът Румен Радев връчи грамоти и ленти на шестима випускници на Менторската програма на Детската лидерска академия

 • Вторник, 10 Декември 2019 08:50
  "Еврофутбол" също е плащал хазартни такси на по-ниска тарифа

  Отчет на дружеството, в което братя Найденови са партньори с Васил Божков и Кокалис, показва едва 23 млн. лв. такса при събрани над 520 млн. лв. залози. Проблемът с тезата на братя Найденови е, че заобикаляне на закона в търсене на по-изгодно облагане е прилагал и "Еврофутбол". А това е не само дружество, в което те са съдружници с Божков, а и че Боян Найденов е управител до юли 2019 г.

Оставете коментар