Понеделник, 21 Септември 2020

Сряда, 25 Декември 2019 10:19

Честито Рождество Христово!

Радостта в рождественската нощ, това е спасението - Господ слиза на земята, за да отвори пътя на човека към небето, пътят към рая

Честито Рождество Христово! Християнският свят отбелязва един от най-големите църковни празници - Рождество Христово (Коледа), на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

За християните това е тайнствената нощ в очакване на Рождество Христово. По традиция цялото семейство се събира около празничната постна трапеза с молитва и благодарност.

Радостта в рождественската нощ, това е спасението - Господ слиза на земята, за да отвори пътя на човека към небето, пътят към рая.

Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото творение. И затова, в неизразимата си радост и благодарност, Църквата тържествува и изповядва: “Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера ­ Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват. Защото заради нас се роди Младенец ­ Предвечният Бог” (Кондак, гл. 3).

Днес се изпълнява обещанието, дадено на съгрешилите наши праотци (Бит. 3:15) и на ветхозаветните патриарси (Бит. 22:18; 49:10). Открива се “тайната, умълчавана от вечни времена” (Рим. 14:24), днес за всички нас и за цялото творение настъпва “благоприятната Господня година” (Ис. 61:2; Лука. 4:19).

Възприел човешката природа, Бог се ражда, за да освободи човечеството от онзи, който незаконно e притежавал властта на греха и смъртта (Евр. 2:14-15).

“Затова се и яви Синът Божий ­ свидетелства св. апостол и евангелист Йоан Богослов, ­ за да разруши делата на мрака” (1 Йоан. 3:8), защото в Христа Иисуса “имаше живот, и животът беше светлината на човеците” (Йоан. 1:4).

И защото, както свидетелства и Сам Господ: “Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие” (Йоан. 10:10).

Негово Светейшество българският патриарх Неофит отслужи празнично богослужение за Бъдни вечер в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Стотици вярващи по традиция се събраха в храма, за да посрещнат заедно нощта на радостта и светлината.

В своето обръщение към вярващите главата на Българската православна църква заяви:

„В тази свята нощ на най-съкровеното очакване, ние, верните негови ученици, най-силно чувстваме нашата човешка близост и благословено единство - единство на нашата спасителна вяра и на непомрачената ни свята надежда…Благословена да бъде традиционната празнична трапеза за Бъдни вечер, която ни събира заедно с други и с Христа Спасителя, който е центърът и средоточието на целия наш християнски живот - на вярата ни и на нашата светла и непомрачена надежда. Честит и благословен празник! Честито Роджество Христово!“.

Нарича се Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини.

Според народните обичаи днес започва коледуването.

Приготовленията за празничната вечеря започват от рано сутринта и продължават до разупването на питката над празничната трапеза, която е богата, но постна - с нечетен брой ястия.

На масата трябва да има запалена свещ, тъй като огънят се счита за пречистващ. Самата вечеря е по-скоро ритуал, отколкото хранене.

Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш - ще се сбъдне.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 25 Декември 2019 10:19
  Борисов към пожарникарите: Не всеки е способен на такъв героизъм

  Премиерът честити празника на огнеборците през Фейсбук

 • Сряда, 25 Декември 2019 10:19
  Корнелия Нинова: Шипка е най-високият връх на българското достойнство!

  Шипка е най-високият връх на българското достойнство

  Винаги, когато изкачвам стълбите към върха, изпитвам гордост, че съм българка. Тук са събрани в едно жаждата за свобода, смелостта , любовта към Отечеството и саможертвата в името на България. Поклон пред подвига на българските опълченци и руските войни, загинали в Руско-турската Освободителна война. Нашият дълг към тях е да пазим свободата си всеки ден.

  Корнелия Нинова, Фейсбук

  Снимка: Фейсбук

 • Сряда, 25 Декември 2019 10:19
  Честваме 143 години от Шипченската епопея

  В събота, 22 август, за поредна година върховете Шипка и Свети Никола ще обединят хиляди хора от цялата страна на традиционните тържества, посветени на 143 години от Шипченската епопея. През 2020 година се навършват и 86 години от издигането на Паметника на Свободата, предаде БГНЕС

Оставете коментар