Петък, 18 Септември 2020

Сряда, 01 Януари 2020 11:35

Посрещнахме Новата година! Фойерверки и засилени мерки за сигурност по света в началото на 2020-та

Новата 2020-a година беше посрещната с тържествена заря на площадите на големите български градове. Хиляди хора отброиха последните минути от 2019 година и приветстваха новата под звуците на Дунавското хоро.

Празнуващите на площада в София по традиция си пожелаваха здраве, щастие и късмет. 

Европа посрещна 2020-а година с много емоции, фойерверки и засилени мерки за сигурност, предава БНР.

Десетки хиляди французи се събраха на емблематичния булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, за да посрещнат новата  година. Триумфалната арка стана арена на грандиозно светлинно шоу. В традиционното си новогодишно обръщение френският президент Еманюел Макрон засегна актуални политически теми.

Той защити прокарваната от правителството пенсионна реформа, която стана причина за масови протести, които не стихнаха дори и по празниците.

Лондончани посрещнаха 2020-а година с камбанния звън на Биг Бен и фойерверки на брега на река Темза. Близо 2000 пиротехнически средства бяха изстреляни от една от най-популярните забележителности - виенското колело "Лондонско око".

В новогодишното си послание към нацията британският премиер Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство е на прага на нова глава в своята история". Той обеща „да довърши работата по изпълнението на Брекзит в рамките на седмици“.

Стотици хиляди хора посрещнаха 2020-а година на площада при една от най-големите забележителности в Берлин - Бранденбургската врата.

Папа Франциск също отправи послание в навечерието на Нова година. Той призова църквата да се доближи отново до хората.

В Съединените щати, небето над Ню Йорк беше озарено от фойерверки. Над прочутия "Таймс скуеър", където събралото се множество отброи последните секунди на изминалата 2019 г., се посипаха конфети, а празнуващите си честитиха новата година.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Около 3 милиона души посрещнаха новата година на прочутия бразилски плаж Копакабана, предаде Асошиейтед прес. Празничната заря продължи 14 минути след полунощ, като за нея бяха изразходвани над 15 000 кг фойерверки. 

Рио де Жанейро по традиция организира едно от най-големите новогодишни празненства в света, с музика, питиета и религиозни ритуали на брега. Много хора се обличат в бяло в традиционен израз на надежда за мир. Около 2000 полицаи се грижата за безопасността на гостите и властите се похвалиха, че засега няма съобщения за инциденти. Много хора остават на плажа до устринта, за да посрещнат изгреба на слънцето и за първи път през новата година да влязат във водите на океана, с надеждата, че ще отмият бедите и лошите спомени от 2019 г. Температурите на ранното лято в Рио обикновено е благосклонно към обичая, отбелязва АП.

В Сао Пауло на Паулиста Авеню празнуваха около 2 милиона души. Забележителното в това парти бе, че там зарята бе особена - почти всички от използваните почти 3000 кг фойерверки бяха безшумни, за да не безпокоят домашните любимци.   

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар