Четвъртък, 02 Април 2020

Четвъртък, 20 Февруари 2020 09:33

Аврамова: Проблемът с винетките дойде заради липса на комуникация. Шефът на АПИ: Не правим номерца, опитваме се да изпълняваме задълженията си

„Тол такса ще се плаща за Северната скоростна тангента", поясни регионалният министър.

„Всички бяхме свидетели на гнева на премиера. Упрекът към АПИ е заради прекъсната комуникация с районите в София”. Така регионалният министър Петя Аврамова коментира скандала с винетките. 

„Миналата година хората от Нови Искър поискаха да пътуват без винетки. Тогава премиерът каза, че общините, които искат това да стане, трябва да поддържат тези пътища. Варна, Шумен, Белица, Челопеч и още няколко общини го направиха. Това, че сега пуснахме камерите да следят, леко притесни хората. Подозирам политически елемент в ескалацията на напрежението. Автоматичното правоприлагане трябваше да започне от 1 март. Пуснахме го тестово по преценка на Националното тол управление. В същото време течаха преговори между АПИ и Столична община. Камерите имат няколко опции – само трафик, тол и винетка или само тол. Столична община вече показа картата с пътищата, за които ще се включи с поддръжката и така ще бъде променено решението на Министерски съвет за обхвата на пътищата с винетна такса”, поясни Аврамова в студиото на Нова ТВ. Тя допълни, че Северната скоростна тангента ще бъде освободена закупуването на винетка, но не и от тол такса, защото там минава транзитен трафик.

Министърът внесе яснота и за пътищата в населените места в страната, където също се изисква винетка за движение. Тя обясни, че за общините има два варианта – пътищата да станат общински или да сключат споразумения с АПИ.

„Това са републикански пътища извън урбанизираните участъци, които са извън населените места. В Стара Загора става въпрос за Околовръстен път с транзитен трафик. Там има алтернативни пътища, по които да се движат без винетка. От общината във Варна са подали искане пътят до гробищния парк да бъде без винетна такса. В Шумен имаше искане за един отдалечен квартал, който все пак е част от града. Препоръчано е на кмета да премести табелата на града“, каза Аврамова. 

„Искам да успокоя всички граждани. Не се подвеждайте по наличието на камери. Това не значи задължително, че ще бъдете глобени. В рамките на населените места, между табелите за начало и край, не се дължи винетна и тол такса”, категорична бе Аврамова. И допълни, че някои камери са поддържащи – само като трафик камери. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По въпроса относно недоволството на превозвачите за толсистемата, регионалният министър
обяви, че тол системата ще заработи от 1 март, като вариантите за пътувана и плащане на тол таксата са три – с маршрутни карти, с GPS тракери и с бордови устройства. 

„Републиканската пътна мрежа трябва да има средства за поддръжка, ако искаме хубави пътища”, заключи Аврамова.  

Георги Терзийски, АПИ: Няма глобени без винетки в тази зона, каза отново

8 млн. лв. на година струва поддръжката на 151-километровата зона около София, за която няма да се дължат винетни такси. Това каза в студиото на bTV шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Няма глобени без винетки в тази зона, каза отново Терзийски по повод напрежението, породено от информацията, че за шосета в района на Столичната община ще се дължат такси. Заради информацията, че ще се изискват винетки за пътищата около София се стигна до протести, както и до остри реплики от страна на премиера Бойко Борисов към шефа на АПИ.

„Това е сложен процес. Има напрежение и това не може да се отрече. Премиерът е в правото си да даде такава оценка“, коментира Терзийски. Дали сме възможност на всички общини да заявят своите желания за участъци, които да бъдат освободени от винетни такси, напомни той.

На въпроса дали е обикалял като глашатай райони на Столичната община, както заръча министър-председателят, той отговори: „Вчера проведох лични срещи и разговори по телефона с кметове от тези населени места, чиито участъци са уточнени от Столична община и няма да подлежат на винетна такса. Говорих с кметовете на Бистрица, Панчарево и Банкя, за да успокоят хората, че няма да бъдат глобявани“.

Той уточни, че АПИ е дала възможност на всички общини да заявят своите желания за участъци, които да бъдат освободени от такси. Условието е, общините да поемат поддържането на тези пътища.

Не смятам, че имам лична вина за това, че не сме постигнали споразумение със Столичната община, това е двустранен и сложен процес, каза още Георги Терзийски.

източници: Нова ТВ, bTV

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар