Събота, 19 Септември 2020

Петък, 20 Март 2020 09:28

Ген. Мутафчийски: Заразените от коронавирус вече са 112. Имаме готовност и за по-твърди мерки

Нови 18 случая на коронавирус в България за последното денонощие - за това съобщи началникът на Националния щаб за коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Заразените от коронавирус вече са 112.

От снощи обявихме, че има да се работят още 56 проби - от тях излязоха новите случаи. Те са в градовете - Варна - 4-ма, в Смолян - 3-ма, в Перник - 2-ма, в Пловдив - 2-ма, в Габрово - 2-ма, в Плевен - 4-ма, в Ловеч - един, в Благоевград - 2-ма, в Бургас - 2-ма, в Лом - един.

В софийските болници: във ВМА има доказани 14 с коронавирус и 21 силно суспектни, в Александровска - 2-ма, в Пирогов - 4-ма., в Софиямед - един.

Ръководителят на националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски съобщи последните нови данни за развитие на коронавируса у нас.

Заразените в Гърция наближават 500, каза още той.

Ген. Мутафчийски подкрепи предложението на БЛС за по-твърди мерки в София. Засега мерките са добри, но имаме готовност за по-твърди мерки, подчерта той.

Световните данни показват, че вирусът се изчиства за 21 дни от организма на преболедувалия, каза още проф. Мутафчийски.

Има пациент, който е интубиран и в тежко състояние - жена, в "Токуда". 112 са вече случаите у нас, ако гледаме картината спрямо снощи. В софийските болници има 14 пациенти в болници, 21 са "силно суспекти".

Има болен лекар в Пловдив, но той не е на работа от 6 дни. Началникът на кризисния щаб уточни, че това не значи, че болницата, в която е работил лекарят, трябва да се затвори.

"Болницата е съвсем подготвена психически, че се включва на работа с другите в града", добави Мутафчийски, без да уточнява официално за коя болница става въпрос.

Попитан за становището на Софийската лекарска колегия за блокада на София, Мутафчийски каза, че приема това становище като подкрепа за упражнените мерки и уточни, че в разговора с лекарите ставало въпрос за възрастните. "Имам чувството, че някои от тях не могат да разберат какъв е проблемът", добави лекарят и апелира възрастните да си стоят вкъщи.

Към този момент мерките в София са достатъчно твърди, но имаме готовност за по-твърди, каза началникът на кризисния щаб.

Когато почнат да излизат случаи в пъти повече, тогава се затягат мерките, уточни той.

Относно хлорохиновия фосфат като възможно лекарство за лечение на COVID-19 (бел. ред. - Кирил Домусчиев обяви, че се лекува с такова лекарства), Мутафчийски напомни, че то не е позволено за ползване в България, но се говори с производители може ли да се произвежда.

Процедурата за доставка на медикамент е задействана. Това е лекарство, което се споменава в група с още 8 или 9 лекарства с предполагаем положителен ефект, но влиза в препоръчителните лекарства от СЗО. Разговаряхме с производители и в момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини, за да се произвежда в страната ни."

Началникът на кризисния щаб напомни, че средно за 21 дни се изчиства коронавирусът от кръвта, но има и случай за 37 дни. Затова и в Закона за мерките за извънредното положение това се готви да бъде вписано - 21 дни карантина за доказано болни и излизане от карантина при 2 теста, доказващи, че няма вирус в кръвта.

Източник: Епицентър

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар