Събота, 19 Септември 2020

Събота, 21 Март 2020 17:36

Още потвърдени случаи на Covid-19 у нас, заразените станаха 163. Трима пациенти вече са излекувани (обновена)

Имаме още 21 потвърдени случая за деня. Общият брой заразени е 163, от които трима починали и трима оздравели. Случаите в София са вече 103. Днес са потвърдени 18 нови случая. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг този следобед.

Средната възраст на починалите е 75 години, но в България в момента има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика, допълни Мутафчийски. "Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка" каза той и допълни, че се наблюдава "едно безгрижие все още по улиците и централните части", подчерта той. 

Все още вървим в ниската част на кривата, но изкачването започва. Все още не може да се предвиди кога ще бъде пикът, но няма да е този месец, допълни Мутафчийски. "Дали ще е в края на април или май, дай Боже да е тогава, а да не е септември. Защото, ако продължава така до септември, тогава много малко от нас ще останат тук да дават брифинг, включително и аз", уточни началникън на Щаба.

 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Мутафчийски даде обобщение за пациентите с коронавируса. „Мъжете са 84, 58 са жени, съответно 59% мъже и 41% жени. Средната възраст е 42 години. Най-младият е на 4 години, най-възрастният на 81“, каза той. Броят на починалите остава същият – трима.

По-голямата част от пациентите са в домашни условия, в леко състояние до среднотежко. В болниците са пациенти, които са от среднотежко към тежко състояние, каза Мутафчийски.

"Опитваме се с всички мерки, които препоръчваме да вземе правителството, да снижим големината на този пък и плавността на покачването му. Защото мога да ви кажа днес какво се случва.. Една частна лаборатория, вместо чрез Щаба, защото ние имаме изградена информационна система ... се обаждат на пациентите си, казват че са положителни, казах им да отиват в болница и в момента и залят "Пирогов" и ВМА с пациенти, които нямат симптоматика, в истерия са и искат неистово да влязат в болница. Пациенти, които са положителни, те остават в къщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като положителни. Минималната симптоматика - гърло да го боли, температура, кашлица - не е основание, за да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи задух, това вече е от тревожните симптоми. Тогава трябва чрез личния лекар да се обадят и да пристигне линейка, за да ги вози в болницата. Бърза помощ знае в коя болница колко легла има. А тук е едно непрекъснато движение от пациенти, на които е създаден умишлен хаос".

Имаме трима излекувани, каза Мутафчийски.

При нас (във ВМА) има един с две отрицателни проби, който ще бъде освободен с 30 дни болничен, като нашата препоръка е да бъде под карантина за периода. В Плевен първите двама заболели са също с две отрицателни проби, обясни той. И посочи, че предстои изписването на жената от ВМА и двата пациенти от Плевен.

Помага ли българското хининово лекарство

"Извъдиха се веднага специалисти по този въпрос, без никога да е имало изследване за нашия хининов препарат! Да напомня, всички препарати, които са изпробвани за коронавирус, са изпробвани в неистовото търсене за медикамент, който може да окаже влияние върху този нов вирус. Няма медикамент, който да е утвърден. Толкова са малки сериите, че в началото бяха дори смешни публикациите - че е изпробван на 5 човека. Това, което се появи в пространството, че видите ли е панацеята, е на 36 човека, което също е абсолютно несериозно... За "Резохин"-а, който е хининов препарат, има малко повече данни, че оказва някакво влияние върху коронавирус инфекцията. Някакво влияние! Разберете, и това не е съвсем достоверно. Но, в гайдлайните, които дават СЗО и китайските колеги, се препоръчва да се използва заедно с антибиотик, защото вирусът, след като даде интерстициалната пневмония, много лесно се наслоява след това бактериална пневмония. Тука принципът на лечението е по същия начин, както се лекуват и другите вирусни пневмонии". 

Вчера колега, който е много по-компетентен от мен, фармацевт, обясни, че този препарат е плод на едно време спрените доставки на натуралния хинин и това е синтетично синтезиран хинин. Така, че имаме надежда, че, след като са лекарства от една група, може да има положителен ефект, но този препарат в България не е разрешен за употреба в аптечната мрежа. Има си процедури, с които може да се разреши", уточни ген. Мутафчийски.

Дотогава обаче препаратът може да бъде доставен в болниците и да го получат пациентите, които са с тежка клинична картина, обясни той и уточни, че препаратът не може да се пие като превенция.

източник: БНР

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар