Събота, 28 Март 2020

Понеделник, 23 Март 2020 09:22

19 нови случая на инфекция с коронавируса, общият им брой вече е 190

За последното денонощие в България са установени 19 нови случая на Covid-19 и общият брой на регистрираните случаи у нас вече е 190.

Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, предаде БНР.

Повечето нови случаи са в София, но има и един в Плевен. Изяснява се какви са контактите му и дали има връзка с други заболели.

„Болшинството от случаите мога да кажа, че са в подобряващо се или в стационирано положение. Аз ви съобщих, че във Военномедицинска академия имаме два случая със заплашваща дихателна недостатъчност. Към тази сутрин те са добре, вече не са зависими от кислород, с подобряващи се показатели. В „Пирогов“ остава критично състоянието на двамата пациенти. Вчера приетият пациент е интубиран още на вратата, а другият интубиран пациент, който беше преведен от друга софийска болница, ще се опитат да го екстубират“.

Заболеваемостта в света нараства и вече има към 340 000 случая на заразяване, допълни той.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Лекарят с Covid-19 от Велико Търново, специализирал в София, е в болница. Той е от 8-те случая на млади хора до 50 години, чието клинично състояние се е влошило:

"Той е с двустранна бронхопневмония. Историята му е следната - преди да се знае, че е заразен от коронавирус, е бил приет в Инфекциозното отделение с пневмония.. пуснат е за домашно лечение. След като се е потвърдил за коронавирусна инфекция, съвпада с влошаване на състоянието му и той отново е приет в болница, където на образните изследвания се доказва една доста сериозна интерстициална пневмония".

България е от първите страни, ограничили достъпа до домовете за възрастни хора

"Първи въведоха такива рестрикции в Канада, преди около две седмици и половина. Ние ги въведохме веднага след това. Заедно с женските консултации и т.н. са спрени посещенията и в болниците, и в домовете за възрастни хора. В Габровския случай, който имахме, беше изключително деликатен моментът дали ще развие коронавирус, защото тя е изписана от болницата и е настанена в такъв дом - за възрастни хора. Засега нямаме разгар на болестта там“, обясни проф. Мутафчийски.

Очаква се днес представители на Националния оперативен щаб и Светия Синод да разговарят за провеждането на църковни служби в условията на разпоредените мерки за борба с коронавируса. 

Засега в София няма да бъде въведен вечерен час. За това, ако се наложи, ще решава кметът.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 23 Март 2020 09:22
  Установените случаи на Covid-19 у нас са 313. Починал е пациент в "Пирогов". Расте броят на заразените по света

  Общият брой на регистрираните болни с Covid-19 у нас вече е 313. Това съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

  Новите случаи за денонощието са 37, като по-голямата част от тях – 200, са в София. През нощта са установени 11 заразени в София – 4 са от болницата „Света Анна“, една лекарка от Пета градска болница, мъж от „Сити Клиник – Токуда“, мъж от  Медицинския институт на МВР, четирима амбулаторни пациенти, посочи проф. Мутафчийски. 

  Във Варна има 1 новоустановен пациент. В Пловдив са двама – мъж на 83 години и жена на 47 години от болница „Свети Георги“, която работи в неврохирургията. В Бургас са четирима нови пациенти - семейство с две деца на 15 и 20 години, които са под домашна карантина. Бащата в семейството се е върнал от Франция на 18-ти март. В Кърджали има двама новорегистрирани пациенти - мъж на 71 години  и жена на 68 години от Ардино.

 • Понеделник, 23 Март 2020 09:22
  Италия отчете рекорд по смъртни случаи заради Covid-19 – само за ден 919 души

  Общо до този момент смъртните случаи в страната са 9 134

 • Понеделник, 23 Март 2020 09:22
  Коронавирусът порази (без)нравствеността на неолибералното общество

  Човечеството е преминавало през много кризи, един по-малки, други по-големи, трети предизвикващи промяна на общественото устройство. Днес все повече гласове на авторитети най-вече от групата на яростните неолиберали и глобалисти предвиждат, че след настоящата криза на планетата ще се установи нов световен ред. Къде обаче е проблема и защо днес света е вече различен?

Оставете коментар