Сряда, 23 Септември 2020

Сряда, 25 Март 2020 10:32

БПГА: Затварянето на бензиностанциите е най-песимистичният сценарий. Имаме ли персонал, независимо от броя на клиентите, които посещават обектите, те ще работят

В градовете се наблюдава спад в търсенето на горива, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Бензиностанциите в Италия постепенно затварят – първо тези по магистралите, а след това и останалите.

 

„Новината е проекция на всичко, което се случва в Италия. Ние като сериозна организация на бранша сме взели мерки това да не се случи. Имаме няколко плана. Разбира се, има и песимистични такива. В най-песимистичния наш сценарий ще се случи и това”, коментира пред БНР Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. 

На първо време са направени ограничения в екипите, затворени са ресторантите към бензиностанциите, предлагат се основно пакетирани стоки. В обектите, в които не може да се гарантира достатъчна хигиена в епидемиологичната обстановка, е преустановена продажбата на топли напитки дори в картонени и пластмасови опаковки, обясни Терзиев в предаването "Преди всички".

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

 „Най-страшно е, когато загубим под карантина персонал. Не говорим за един или двама човека, говорим за цяла смяна.” 

Относно казуса с тоалетните на бензиностанциите, някои от които са били затворени, Живодар Терзиев отбеляза: 

„Тази тема щях да я нарека фекална, но тя е социална, наистина, има две проекции. От една страна сървиз на обществото. Аз не си спомням бензиностанциите да са поемали ангажиментите, да са сключили договор с обществото да изпълняват функциите на обществени тоалетни, но го правим.” 

Терзиев се позова да думите на оглавяващия Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, че са необходими „фанатични” мерки за хигиена заради устойчивостта на коронавируса върху повърхности. 

„В настоящия момент ние нито разполагаме с предпазни средства, нито с дезинфектанти, които да гарантират безопасността на нашите клиенти”, поясни Живодар Терзиев по въпроса за почистването на санитарните помещения. 

Дори да се стигне до хипотезата затваряне на бензиностанции, те не могат да останат без човек заради превенцията за възникване на аварии, допълни още той. 

Кой зарежда? На клиентите не е забранено да зареждат гориво сами, почистват се ръкохватките, т.нар. пистолети, друг е въпросът с какви препарати се прави това и дали те са адекватни, заяви още Терзиев. 

„При възникването на по-сериозен сценарий, първото нещо, което ще преустановим, е зареждането на пропан-бутан и на метан” каза Терзиев. При пропан-бутана се наблюдава сериозен спад заради блокирането на таксиметровия бизнес и зареждането на малки търговски обекти. 

В градовете се регистрира намаляване на продажбите на гориво по обективни причини, това не важи за товарния трафик, изтъкна още Живодар Терзиев. „Понижението е над 30%, вероятно е 40. Всеки ден е осезаемо по-надолу и по-надолу.” 

„Имаме ли персонал, независимо от броя на клиентите, които посещават обектите, те ще работят”, увери експертът в ефира на БНР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар