Понеделник, 06 Юли 2020

Петък, 01 Май 2020 08:51

Отбелязваме 1 май - Ден на труда и международната работническа солидарност. БСП с кампанията „Работа и доходи“

Безработицата и запазването на доходите на фона на растящите цени на ключови стоки са големите проблеми в кризата, категорични са КНСБ и КТ "Подкрепа".

Днес КНСБ чества този ден, стартирайки благотворителна кампания "Не си сам" в подкрепа на заразени с коронавирус работници.   

Лекарства и продукти на стойност поне 150 лева ще представи КНСБ на всеки заразен работник, член на синдиката в рамките на новата благотворителна кампания "Не си сам". Подпомагането ще става през благотворителния фонд на името на професор доктор Желязко Христов. Вече има десетки заразени работници от леката промишленост, ТЕЦ "Бобов дол", лечебни заведения.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров:

"Започваме да събираме средства и от всички синдикални организации не само от тези, които имат техни заразени синдикални членове. Продължаваме дарителската кампания като ден на материалната помощ, топлината на солидарността, за жеста от колегите, от приятелите, от всички тези, които в този труден момент ще застанат до хората, които изпитват от една страна страха и ужаса от неизвестното, бидейки заразени. От друга страна изолацията и карантината и да знаят, че не са сами", коментира той пред БНР.

Финансова помощ от поне 500 лева на всеки от заразените медици-синдикалисти ще предостави федерацията на синдикатите в здравеопазването. Целта на кампанията е набиране на поне сто хиляди лева.

БСП отбелязва 1 май с кампанията „Работа и доходи“

Тази година БСП ще отбележи по различен начин 1 май - Ден на труда и работническата солидарност, празник на вестник "Дума" и левия печат.

„В условията на пандемия, от БСП се обръщаме към всички да бъдем отново заедно, да бъдем силни и да защитим правата на трудещите се хора!”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Кампанията „Работа и доходи” ще се проведе в цялата страна, съвместно с Младежкото обединение в БСП. Тя ще протече в интернет и в социалните мрежи, уточняват от централата на социалистите.

В кампанията ще се включат Националният съвет на БСП, народните представители, всички структури на БСП от цялата страна и всеки, който счита, че 1 май е ден за празник, но и ден за протест. 

С качване на своя снимка или снимка от първомайско шествие и послание всеки може да изрази позиция в защита на сигурни доходи, солидарност и социална справедливост или протест срещу нарушаването на човешките и трудовитe права.

Социалистите призовават за споделим в социалната мрежа наша лична история, свързана с работата и доходите ни.

Всеки може да бъде съпричастен към кампанията и като сложи логото на кампанията (вж заглавна снимка) на страницата си във Фейсбук и хаштаг #РаботаиДоходи.

Ръст на безработните заради пандемията

Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в страната са общо 291 000 по данни на социалното министерство.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 01 Май 2020 08:51
  Eрата „Димитър Дъбов“ в БСП-Шумен приключи

  Дъбов дори няма да е делегат на предстоящия конгрес на БСП

   

 • Петък, 01 Май 2020 08:51
  Иван Иванов: Закрепването на статуквото е от първостепенно значение за всички парламентарно представени партии, освен за БСП

  В обществото се налага едно мнение, че щом нещо не се харесва от премиера, то трябва да спре да работи, коментира депутатът от БСП

 • Петък, 01 Май 2020 08:51
  Корнелия Нинова: Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте

  Поздравявам Младежкото обединение за енергията, която вложихме заедно в последните четири години в политиките за социална справедливост и грижа за младите хора. Четири много наситени години, с десетки срещи, кампании, протести, международни прояви в отстояване на семейно подоходно облагане, грижа да децата, културен чек, младежка заетост, помощ на възрастните хора. Настоящето ни изправя пред новите предизвикателства на високите технологии, изкуствен интелект и екологичните проблеми. Това са теми на бъдещето. Знам, че работите по тях и сте готови за тези предизвикателства. Радвам се, че с промените в БСП дадохме възможност на младите да участват активно в политиката и да прилагат нашите идеи на практика като кметове, общински съветници, депутати и евродепутати. Сега имате и собствено младежко предаване в Българска свободна телевизия. Изпълнете го със съдържание за проблемите на младите и грижа за тяхното бъдеще. Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте.

Оставете коментар