Четвъртък, 09 Юли 2020

Понеделник, 04 Май 2020 19:33

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на финансите Владислав Горанов след извънредно заседание на правителството, предаде БНР.

Той посочи, че на него е бил обсъден проектозакон, който да регламентира част от нормите, въведени със закона за извънредното положение, които да продължат да действат след изтичането му на 13 май.

Той регламентира част от нормите, въведени със закона за извънредното положение, които да продължат да действат след отпадането му на 13 май.

Принципът, който следвахме е запазване на всички мерки с отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, даващи възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка, каза Горанов.

За голяма част от нормите се предлага действието им да продължи два месеца след изтичане на извънредното положение.

Одобреният законопроект от правителството, който ще бъде внесен в парламента , законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. Който принципно съдържа в себе си в чл. 61 и чл. 63 основната рамка възможностите министърът на здравеопазването и главният здравен инспектор да установяват мерки, които да дават възможност за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

С преходни и заключителни разпоредби на закона се изменя и т.н. закон за извънредното положение, с който се регламентира голяма част от нормите в него и в срок от два месеца след него.

„Преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот с основен фокус върху мерките, които трябва да продължат“, каза Горанов и изрази надежда за приемане на закона преди изтичане на извънредното положение.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи промените в Закона за здравето, които дават възможност с акт на министъра голяма част от мерките, които се провеждат сега и показват ефективност, да продължат да действат и след отмяната на извънредното положение:

„Предвижда се министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните с тях и на влезлите в страната от други държави. Дава се правомощие на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и съответните мерки на територията на страната или отделни региони. Конкретните мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването“.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар