Сряда, 27 Май 2020

Четвъртък, 07 Май 2020 14:15

Пернишки квартал е евакуиран заради скъсана дига на шламохранилище. Прокуратурата започна проверка

Пернишки квартал беше евакуиран, след като се скъса дига на шламохранилище с пепел от ТЕЦ "Република". Министрите Емил Караниколов, Емил Димитров и Младен Маринов пристигнаха на мястото на инцидента в пернишкия в кв. "Калкас". На място е и директорът на ГД „ПБЗН” Николай Николов, съобщи БНР.

Министърът на вътрешните работи заяви, че няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. Кметът на града съобщи, че пукнатината на съоръжението вече е запушена.

„Предприемаме  действия за запушване на пробива, който е на хвостохранилището, част от  дигата се е разрушила, изтича вода. Към този момент няма опасност за населението. Въпреки това са предприети действия за частична евакуация, ако водата потече надолу. Надяваме се тук с бързи темпове да запушим пробива и да продължим с укрепването на дигата. Всички са тук на място - и министърът на икономиката, и министърът на околната среда и водите. Очакваме да започне и проверка от националното следствие, докладвано е на главния прокурор, той разпореди проверка. Но най важното е да запушим пробива, за да не изтича надолу повече вода“.

По инцидента започва да работи и прокуратурата. От държавното обвинение съобщават, че  Районна прокуратура – Пeрник започва разследване във връзка със скъсването на дига на шламохранилище в града. Незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието.

Към мястото пътува и дежурен екип от следователи от Националната следствена служба, които ще извършат оглед.

Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София.

В момента районът е отцепен още на кръстовището в кв. "Хумни дол" и полицията е блокирала достъпа до самото шламохранилище. По информация на кмета на „Калкас” Надка Павлова са евакуирани три къщи в ниската част на квартала.

Под вода е стадионът в населеното място. Ограничено е движението по пътя София - Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал "Хумни дол", съобщиха от ОДМВР. Колите се отбиват през центъра на Перник. Работата по укрепване на дигата продължава.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Инцидентът е станал тази сутрин. Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Районът е отцепен. Хората са предупредени. Засега няма пострадали къщи. На място има много техника. Карат се камъни, за да се запуши дигата.

В ефира на БНР кметът на Перник заяви, че вече е запушена пукнатината в дигата. 

"Спряха теча на вода към града. Изтече огромно количество вода. Сега тя се събира в друго по-малко шламохранилище", уточни той.

По думите на Владимиров това шламохранилище е трябвало много отдавна да не бъде използвано.

"От Топлофикация Перник трябва да търсим отговор защо не е започнала рекултивация на шламохранилището назад във времето".

По думите на Владимиров в момента се вземат проби от река Струма, за да се види дали изтеклото количество вода от шламохранилището е замърсило реката.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Май 2020 14:15
  Борисов: За месец докарахаме вода от Родопите за Перник

  За месец успяха да докараме вода от Родопите за Перник. Тази констатанция направи премиерът Бойко Борисов при поредната си обиколка с джипа, която този път се състоя в Перник. До него е и кмета на града Станислав Владимиров. С тях са финансовият министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. 

 • Четвъртък, 07 Май 2020 14:15
  Емил Димитров: Опитаха и с мен да направят като с Нено Димов

  Опитаха се и с мен да направят това, което направиха с Нено Димов, при това със същият язовир "Студена". Това обяви по БНТ министърът на околната среда Емил Димитров-Ревизоро. 

 • Четвъртък, 07 Май 2020 14:15
  Депутат от БСП с второ дарение за медиците в Пернишко

  Любомир Бонев призова жителите на областта да спазват препоръките на МЗ и Щаба, за да не се увеличава броят на заразените

Оставете коментар