Понеделник, 13 Юли 2020

Неделя, 10 Май 2020 09:19

44 нови случая на Covid-19 са доказани у нас за последното денонощие

Има установено огнище в община Сатовча.

44 нови случая на коронавирусна инфекция са установени у нас за последното денонощие. Това съобщи доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 на редовния брифинг по темата, предаде БНР

За последното денонощие у нас са изследвани 1126 проби за коронавирус или общо до момента 57231, което отнесено към 1 милион от населението е 8 175.

От новите доказани за изминалото денонощие 44 новозаразени, 17 са в болница. Активни случаи на зараза има в 11 административни области.

Разпределение на новите случаи по административни области:

Благоевград  - 15, 7 в София - от тях един в „Пирогов“, двама във ВМА, един в болница „Света Анна“ и трима амбулаторни, в Пазарджик има 5 нови случая, във Видин  - 4, в Кюстендил  - 4, в Ямбол -3, в Плевен – 2, във Враца, Кърджали, Монтана  и  Сливен по един.

Наблюдаваната повишена активност в област Благоевград се дължи на установено огнище в село в община Сатовча, обясни доц. Димов:

„Регионалната здравна инспекция е предприела всички противоепидемични мерки и са установени контактните лица на първия случай. Проведено е, разбира се, и пробонабиране и са въведени съответните изолационни мероприятия“.

Регистрирани са три нови случая на Covid- 19 сред здравни работници -  един лекар и 2 медицински сестри. Новите случаи са в „Пирогов  - двама и един в Пазарджик.

Общият брой на лабораторно потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас достига 1955.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Новоустановените случаи на деца през изминалото денонощие са пет. Те са между 1 и 18 години, като  четири от тях са област Благоевград, а едно е от  Ямбол  - на годинка и шест месеца, от оформено огнище в определен квартал на град Ямбол.

Пациентите, които са се преборили с коронавирусната инфекция у нас вече са 444. Излекуваните през последното денонощие са 22-ма. От тях пациенти на ВМА са били 5, на „Пирговов“ – 3, амбуляаторни случаи в област София -11, в Кюстендил - 2 и в Сливен – един.

Починалите до момента пациенти с установен Covid-19 са 90:

„Към този брой добавихме два нови случая: На мъж на 66 години, починал в „Пирогов“, с онкологично заболяване . Пациентът е бил с два отрицателни PCR-теста, като на четвърти май се е позитивирал тестът за коронавирус с PCR и съответно през вчерашния ден, в резултат на развита остра дихателна недостатъчност, е настъпил смъртен изход.

Вторият случай е на мъж на 80 години в „Александровска“ болница с редица придружаващи сърдечни заболявания, който също е потвърден с положителен резултат за коронавирусна инфекция“, посочи доц. Димо Димов.

Към момента у нас в болници са 389 пациенти с доказан Covid-19, от които 56 са в интензивни отделения.

Динамиката на разпространение на Covid-19 по света

Приблизително четири милиона са установените случаи до момента, като нарастването е с 88 997. Починалите в мащаб са малко над 280 хиляди, като новорегистрираните смъртни случаи с Covid- 19 са  4 248.

САЩ, Бразилия и Русия са водещите три държави по новорегистрирани случаи.  От останалите европейски държави  - Великобритания е с малко над 3 800 новорегистрирани случаи, Испания  с около 2600 и Италия - 1083

Към последните 24 часа в Швеция са регистрирани нови 656 случая, в Нидерландия  - 289, и в Дания  - 101.

На Балканския полуостров  -  Турция е с 1546 нови случая и 50 смъртни случая, Румъния  -  320 нови случая и 16 смъртни,  Сърбия  - 89 нови и четири смъртни случая. Само една държава е с под 10 случая -  това е Албания с 6 регистрирани новозаразени. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар