Сряда, 12 Август 2020

Сряда, 20 Май 2020 12:47

Народното събрание с декларация срещу разделянето на българите в Болградския район. Още днес ще бъде изпратена на посланика на Украйна у нас

Отговор от Украйна: Няма да се разделя Болградския район.

Мнозинството в Народното събрание се обяви в декларация срещу подготвяно решение на правителството на Украйна, с което се предвижда разделянето на Болградския административен район, населен предимно с етнически българи. Декларацията беше приета с гласовете на 109 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 19.

Парламентът задължи Министерски съвет да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират целостта на българската общност в Болградския район при предстоящата административна реформа.

 

В декларацията се призовава българското правителство да предложи организирането на спешна междуправителствена среща, на която да се защитят правата и целостта  на българската общност в Украйна и подновяване на Протокола за обмен и сътрудничество между образователните министерства на двете страни, с който се регламентира изучаването на български език, предаде БНР.

Декларацията е внесена от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и "Воля". Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е председател на групата за приятелство България-Украйна, припомни последователната позиция на страната ни в защита на интересите на украинския народ и държава и обърна внимание, че подобно разделение не се предвижда за други административни райони в Украйна.

„Болградският район се предвижда да бъде разделен на 5 независими административни части, с което се нанася много тежък удар върху целостта на нашата българска общност“.

Наталия Петрова: Съществува опасност Болградския район с предимно ...

Опозицията сподели важността на декларацията, но отправи критики към изпълнителната власт.

Валери Жаблянов  от БСП попита: „След като години наред България подкрепя Украйна, какво беше направено, за да се гарантира административната цялост на българската диаспора в Украйна. Българското правителство прехвърля топката на българския парламент“.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ подобна декларация не решава нито един въпрос. „Няма нужда ние да напомняме на изпълнителната власт, че трябва да си изпълнява задълженията“, коментира той.

Христо Гаджев от ГЕРБ припомни усилията на българското правителство: „В началото на годината  - януари месец, темата е поставен от премиера Борисов на разговор с президента Зеленски, където той поема ангажимент административната реформа в Одеса да не засяга българската общност.

Също така вчера беше проведен разговор между двамата външни министри и тази позиция на българската държава още веднъж беше изтъкната“, каза депутатът и подчерта, че документът е ясен сигнал, че „България очаква от Украйна да изпълни поетите си външнополитически ангажименти“.

Отговор от Украйна: Няма да се разделя Болградския район

По-късно днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в телефонен разговор с българския външен министър Екатерина Захариева заяви: Болградският район в Одеска област, населен предимно с етнически българи, ще остане в сегашните си граници и няма да бъде разделян в рамките на планираната в Украйна териториално-административна реформа. 

От самото начало на обсъжданията на реформата в Украйна позицията на българското външно министерство е била да се запази целостта на Болградския район в сегашните му граници, в съответствие с желанието на  живеещата в него българската общност, се казва в прессъобщение на ведомството. Двамата министри се разбраха да поддържат връзка, докато този въпрос не намери приемливо решение.

Българската общност в Украйна е една от най-големите зад граница. По неофициални данни тя наброява повече от 250 000 души, основно концентрирани в Болградския район на Одеска област.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар