Четвъртък, 04 Юни 2020

Понеделник, 07 Октомври 2019 15:51

Балетът на Борис Ейфман за пръв път в България

За първи път в България балетът на световно известния Борис Ейфман ще представи постановката „Евгений Онегин“, която ще се състои на 23 октомври в София, в зала 1 на НДК.

Балетът „Евгений Онегин“ е по едноименния роман в стихове на А. С. Пушкин. Музиката в постановката е необичайно, но умело съчетание на класически творби на Пьотър Илич Чайковски с рок музиката на Александър Ситковец.

Спектакълът е с безкомпромисна класа във всички компоненти: музика – рок и класика, визия – авангардни костюми, ефектно осветление и мултимедия, блестяща, уникална хореография.  В балета „Евгений Онегин“ великият хореограф Борис Ейфман пренася героите на Пушкин в наши дни, в драматични и екстремни ситуации, в които старият свят се разпада, а животът диктува нови правила.

„Този експеримент беше необходим за мен, за да си отговоря на въпросите -  Каква е руската душа днес? Запазила ли е идентичността и привлекателността си? Как биха могли героите от романа да променят съдбата си днес?“, споделя самият Ейфман.

Изборът на романа в стихове, наречен „Енциклопедия на руския живот“ на А. С. Пушкин, не е случаен. Романът вълнува и днес с удивително точния архетип на руския характер за своето време, с поетичните образи на руската душа – загадъчна, непредсказуема и чувствена.

71496388 2387225341545163 7803213827390046208 n

Балетния театър на Борис Ейфман е с 42-годишна история. Световната критика  определя балета като „Уникален балетен театър, стил и вселена“, а  Борис Ейфман като „страхотен театрален магьосник“ и „един от водещите хореографи в света за всички времена“. Трупата е с  гастроли по целия свят.

Борис Ейфман е роден през 1946 г. в Сибир. Завършва Ленинградската консерватория /със специалност хореография/ и Балетната академия „Ваганова“, където 10 години работи като хореограф.

През 1977 г. сформира балетен ансамбъл, а след това създава и Балетен театър „Борис Ейфман“. Хореографът блестящо съчетава авангардните постижения на съвременния балет с академичното си образование в руската класическа хореография и създава уникален стил в танцовото изкуство. „Това, което правя, може да се нарече танц от емоции, свободен танц, нов език, в който са преплетени класика, модерн и много други неща“  казва  Ейфман.

71669039 429834710998434 4685407654594478080 n

Неговите артисти, които имаха само академично обучение, трябваше да овладеят нов „танцов речник“.

Деца до 7 годишна възраст се допускат без билет и право на отделно място. Организаторите учтиво молят родителите /придружителите/ да носят копие на акта за раждане на детето, съобщиха за AFISH.BG организаторите.

72760773 1318004188380342 5621373322945101824 n

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 07 Октомври 2019 15:51
  Балерините, звездите, абсентът…

  102 години след смъртта на един от най-великите импресионисти, картините му живеят своя собствен живот - вечен

 • Понеделник, 07 Октомври 2019 15:51
  Мая Плисецкая: Добрите хора често са мачкани от пълни глупаци

  Избрани цитати на феноменалната балерина, покорила света

  Легендарната балерина на 20 век, феноменалната Мая Плисецкая, е родена на 20 ноември 1925 г. в Москва. През юни 1934 г. постъпва в Московското училище по хореография. На 27 април 1947 г. за първи път танцува партията на Одета-Одилия в „Лебедово езеро“ на Чайковски, която се превръща в знакова за нейната биография.  През 1958 г. се омъжва за композитора Родион Шчедрин. От 1960 г. е прима-балерина на Болшой театър, на сцената на който прави блестящи роли. Феноменалните й изпълнения в „Каменното цвете“, „Спящата красавица“, „Спартак“, „Жизел“ си остават емблематични.  Алберто Алонсо поставя специално за нея „Кармен”, а Морис Бежар – „Болеро” и „Айседора”.

  Всички роли са й емблематични, но Одета-Одилия остава в историята

  Талантът на Плисецкая не с ограничава със сцената - тя е хореограф, има изяви като актриса, издава и книгата „Аз, Мая Плисецкая“, работи като художествен ръководител на Римския театър за опера и балет и Испанския национален балет в Мадрид. През 1990 г. се оттегля от сцената. По време на кариерата си е получила множество отличия в знак на признание за таланта си, сред които Ордена на почетния легион на Франция, Международна Императорска награда - Япония, Награда на Парижката танцова академия на името на Анна Павлова и много други. Тя е почетен доктор на Сорбоната и почетен професор на Московския държавен университет. На нейно име е наречена малка планета и сорт гладиоли. Мая Плисецкая напусна този свят на 2 май 2015 г.

  Малката Мая с майка си и брат си

  Ето някои цитати от легендата на балета:

  „Хората не се разделят на раси, класи, държавни системи. Хората се делят на добри и лоши. Само толкова. Добрите винаги са изключение, дар свише.”

  „Аз живях. Казвам на себе си - честно. Нито деца, нито старци, нито нашите по-малки братя - животните, не съм обиждала. Приятелите не съм предавала. Дълговете съм си връщала. Доброто съм помнила и помня.”

  Със съпруга си, композитора Родион Шчедрин

  „Ще ви дам съвет, бъдещи поколения. Послушайте ме. Не се примирявайте, не се примирявайте до самия край. Дори и тогава – стреляйте, воювайте, тръбете, барабани бийте... До последния миг се борете... Победите ми се дължаха единствено на това. Характерът – това е съдба.”

  „А какво всъщност му трябва на човек? За другите не зная. А за себе си мога да кажа. Не искам да бъда робиня. Не искам непознати хора да решават съдбата ми. Нашийник не искам. Клетка, дори и платинена, не искам.”

  Ив Сен Лоран издига Мая на пиедестал

  „В изкуството не е важно "какво". Най-важно е "как". Трябва да стигне до всеки, да трогне душата му – тогава е истинско, иначе никак даже.”

  „Не съм сигурна, че висшето проявление на ума е добротата. Добрите хора често са мачкани от пълни глупаци.”

  Винаги млада и влюбена

  „Искам да танцувам до сто години. Но ако не мързелуваш повече от четирийсет няма да изкараш.”

  „Хората, които обичат, могат да  се издигнат над обикновеното, дребнавото. Влюбените винаги живеят в друго измерение.”  

  afish.bg

Оставете коментар