Събота, 30 Май 2020

Понеделник, 12 Септември 2016 16:42

Мариус Донкин: Искам да върнем атмосферата и качеството в Народния театър

Новият директор на националната трупа обеща „хармонизиране на състава” и „ревизия на репертоара”

Галин Стоев, Иван Пантелеев, Диана Добрева и Веселка Кунчева ще са първите режисьори, на които ще гласува доверие новият директор на Народния театър. Актьорът Мариус Донкин пое поста преди броени дни, след като спечели конкурса в Министерството на културата. Днес той направи първото си официално изявление пред журналисти и обеща до края на септември да съобщи окончателната програма на трупата за новия творчески сезон. Дотогава очаква среща с главния режисьор Александър Морфов, който в момента има ангажимент в Румъния.

Галин Стоев и Иван Пантелеев от години поставят успешни спектакли в чужбина, но сега имат желание да работят и на сцената на Народния театър. Стоев държи да постави българска пиеса, а Пантелеев клони към текст на Хорват.

Диана Добрева е категорична в избора си – „Майстора и Маргарита” на Булгаков. А Веселка Кунчева гледа към „Последното изкушение” на Казандзакис. Директорът добави още едно ново заглавие в бъдещия афиш – „Майстори” от Рачо Стоянов. Според него трупата трябва да наблегне на спектаклите на трите камерни сцени в театъра, тъй като са „по-мобилни” и трупата може да ги играе и на други сцени в страната.

Доста промени замисля Донкин в състава и структурата на НТ „Иван Вазов”. Твърди, че допреди 7-8 години той е функционирал прекрасно с около 50 щатни артисти и общ състав от 230 човека. Сега поема трупата с общо 285 човека, 55 щатни актьори и други 100, работещи на хонорар, което се отразява както върху бюджета, така и върху сигурността на спектаклите. Често се налага да падат представления и премиери заради странични ангажименти най-вече на играещите на хонорар актьори.

Мариус Донкин в спектакъла "Г-н Ибрахим и цветята на Корана", който можете да гледате на 23 септември на Сцена на IV етаж в НТ "Иван Вазов"

„Проблемите ми като директор ще бъдат човешки, творчески и икономически. Съставът трябва да се хармонизира и балансира, а качеството на постановките – да се ревизира. Трябва да създадем и компактна администрация. Естествено е един да отпадне, а друг да влезе в трупата. Не съм дошъл тук, за да убивам или махам някого, но моя отговорност и задължение е да възстановя добрата атмосфера в театъра, която е и гаранция за качеството на постановките”, заяви Донкин.

Казано с други думи, част от хората и спектаклите ще трябва да се разделят с НТ „Иван Вазов”. Което едва ли е учудващо за всеки, който наблюдава какво се случва през последните години в националния ни театър. Качеството там често не е на нивото, което познаваме от миналото. Затова и една от идеите на Мариус Донкин е едновременно да подава ръка на колегите си от по-възрастното поколение (тези, на които предстои да се пенсионират, ще продължат да работят на половин щат) и да привлича млади актьори, всеки от които ще трябва да се докаже, преди да заеме постоянно място в трупата.

„Искам да влязат млади хора, които да вършат тази работа с дисциплина, отдаденост и доверие, за да не се налага да се разделяме”, допълни Донкин. И уточни, че не му допада завареният централизиран модел на управление, а предпочита диалогичността. Голямата му мечта е през третата година от своя мандат да успее да превърне НТ „Иван Вазов” в място за форум на балканските театри. А сред най-тежките му задачи е да успее да промени т.нар. базисната компонента при формирането на държавния бюджет за трупата.

На заглавната снимка: След 40 години работа като актьор, сега Мариус Донкин е и директор на Народния театър. Снимка НТ "Иван Вазов"

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар