Петък, 18 Септември 2020

Понеделник, 18 Февруари 2019 10:09

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на гара Яна

Изхвърлени са от служители на фирма, която има площадка за депониране на отпадъци

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на гара Яна, потвърдиха за NOVA от Столична община.

Районът е отцепен от Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община. Няма замърсяване на въздуха. Задържан е заподозрян за изхвърлените отпадъци.

„В петък вечерта в 22:00 ч. получихме сигнал за миризма в района на промишлената зона на село Яна. Веднага предприехме действия. Уведомихме РИОСВ“, каза директорът на Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров.

„Създаден е щаб. Създадохме периметърът около 1 км, за да бъде безопасно за хората. Измерванията показаха по-високи концентрации на въздуха с опасни вещества. Бяха изсипани варели с неизвестно вещество, което е лесно запалимо и токсично. Оторизирана фирма ни помага с преместването на тези варели от реката”, допълни Димитров.

Токсичните отпадъци са изхвърлени от служители на фирма, която има площадка за депониране на отпадъци.

„Това е безотговорност по три закона. Това количество е огромно, предизвиква силна задушлива миризма в района. Действието е изключително опасно за живота и здравето на хората. Отпадъците сигурно са изхвърляни с дни”, обясни още директорът на Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община.

Ще бъда взети от проби от почвата, за да се установи дали е замърсена.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар