Четвъртък, 13 Август 2020

Неделя, 09 Юни 2019 10:24

Венеция протестира: Големите кораби вън от лагуната

Влизането на големи кораби във Венецианската лагуна е забранено още от 2012 г. след преобръщането на круизния лайнер "Коста Конкордия", при което загинаха 32 души. Тя обаче така и не се спазва поради липса на алтернатива

Няколко хиляди души демонстрираха във Венеция днес с искане да бъде забранено влизането на големи круизни кораби в прочутата лагуна. Протестът се проведе седмица след като такъв плавателен съд се удари в туристическо корабче, отбеляза Франс прес.

В шествието според италиански медии са се включили между 5000 и 6000 човека. Те преминаха следобед през центъра на Венеция зад транспарант с надпис "Големите кораби вън от лагуната".

В демонстрацията се включиха десетки гондоли и моторни лодки, които преминаха по каналите на града.

"Големите кораби трябва да излязат от лагуната. Те са несъвместими с равновесието в екосистемата, освен че са опасни за града", каза Джанфранко Бетин, ръководителят на община Маргера, която е част от Венеция.

Четирима души пострадаха леко в града в неделя, когато голям круизен кораб се удари в туристическо корабче.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

На теория влизането на големи кораби във Венецианската лагуна е забранено още от 2012 г. след преобръщането на круизния лайнер "Коста Конкордия", при което загинаха 32 души. Тя обаче така и не се спазва поради липса на алтернатива, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 09 Юни 2019 10:24
  Протестно автошествие предизвика 20-километрово задръстване по АМ „Тракия“

  90% от шофьорите днес са на страната на протестиращите, заяви един от участниците в акцията

 • Неделя, 09 Юни 2019 10:24
  Бареков организира протест пред имот на Прокопиев в местността Буджака

  Случаят е аналогичен с Росенец, имотът на Прокопиев спира достъпа до морския бряг

   

 • Неделя, 09 Юни 2019 10:24
  Блокирани остават трите възлови кръстовища в София

  Трите възлови софийски кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар "триъгълник на властта" остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

  Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. Около 30 души, предимно млади, разказаха пред репортер на БНР, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен:

Оставете коментар