Сряда, 08 Юли 2020

Четвъртък, 27 Юни 2019 10:29

Калоян Паргов посрещна посланика на САЩ Ерик Рубин в централата на БСП-София

Приоритет на САЩ е да помогне на България да гарантира енергийната си сигурност, коментира посланикът на САЩ

 

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов посрещна посланика на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин в централата на столичните социалисти, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той беше специален гост на традиционната дискусия, организирана от клуб "Млад дипломат" към ГС на БСП - София, с председател Николай Маринов. 

Американският дипломат, чийто мандат изтича след няколко седмици, направи оценка на отношенията между САЩ и България.

Калоян Паргов поздрави Ерик Рубин за професионализма, с който ще бъде запомнен неговият мандат в България. А в края на срещата му подари икона на "земния ангел" Св. Иван Рилски - небесния закрилник и покровител на българския народ. 

"Не се поддадохте, както някои ваши предшественици, на изкушението да давате наставления през медиите", обърна се лидерът на БСП - София към американския посланик.

Калоян Паргов отбеляза факта, че Ерик Рубин е посланикът на САЩ с най-дълъг мандат в България. 

"Това е висока оценка и на Държания департамент за вашата работа, каза още Калоян Паргов. - Вие сте и първият американски официален представител, който прекрачва прага в Дома на Градската организация на БСП в София, като не броим, разбира се, Гюс Хол - генерален секретар на Американската комунистическа партия". 

Калоян Паргов отбеляза и добрите и ползотворни контакти на Ерик Рубин с представители на целия политически спектър в България през мандата му. Според него вече е време за различна основа, на която да стъпят отношенията между България и САЩ, а именно – увеличаване на американските инвестиции в страната ни и на Балканите. 

"За нас е ясно, че политиката на Балканите на САЩ, като Велика сила, винаги се е базирала на три водещи линии - сигурност, енергетика и сдържаност, коментира той. - Мисля обаче, че е дошло времето за четвърта водеща линия, която да стане различна основа на нашите отношения, а именно – увеличаване на американските инвестиции в България и на Балканите. Националните ни интереси се опират на три стълба - стабилност, регионално сътрудничество и решението на един романтичен за България драматичен въпрос – Македония – и увеличаване на чуждестранните инвестиции, от които отчаяно се нуждаем предвид състоянието на нашата икономика. И точно на това място можем да намерим пресечна точка на българо-американските интереси. За нея си заслужава да говорим и с вас, и с бъдещия американски посланик у нас Херо Мустафа, която ще посрещнем най-сърдечно. Надяваме се тя да продължи и да задълбочи този диалог и да го доведе до конкретни резултати". 

Н. Пр. Ерик Рубин призна, че напуска България след няколко седмици с известна тъга, но обеща да запази приятелствата и връзките си с нашата страна и да се върне пак тук. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Американският дипломат добави, че взаимоотношенията с България вече обхващат много области, а една от тях е икономическото развитие. 

Ерик Рубин добави, че приоритет на САЩ е да помогне на България да гарантира енергийната си сигурност. 

Посланикът на САЩ отбеляза също, че от началото на миграционната криза Америка много тясно си сътрудничи с България и помага да опази и гарантира сигурността на границите си. 

Американският дипломат разкри също, че се гордее със сътрудничеството с България в областта на запазването на културните и исторически ценности, както и в сферата на образованието.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар