Събота, 07 Декември 2019
Сряда, 14 Август 2019 13:16

Шефът на СДВР подкрепи Иван Гешев за главен прокурор

Освен магистратите от цялата страна, които подкрепиха кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, неочаквано официално зад него застана и директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Георги Хаджиев.

Новината съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура. В лаконичното съобщение се казва само: "Позиция от директора на СДВР относно решението на Прокурорската колегия на ВСС за номинирането на г-н Иван Гешев за участие в процедурата по избор на нов главен прокур на Република България" и е публукувано факсимиле от писмото на Хаджиев.

Според полицейския началник заместникът на Сотир Цацаров, който се оказа единствен кандидат за поста, "притежава необходимите професионални и нравствени качества за изпълнение на длъжността главен прокурор".

Неотдавна, още по-изненадващо, подкрепа за Гешев декларира и ректорът на Университета за световно и национално стопанство (УНСС) проф. Стати Статев. Писмото му беше публикувано отново на сайта на прокуратурата, а не в този на ВСС, до който беше адресирано.

Последва недоволство от негови колеги, които се разграничиха от позицията му.

Преди това Гешев беше подкрепен и от ректора на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград проф. Борислав Юруков.

Вчера беше публикувана концепцията на Гешев за управление на прокуратурата. В нея той се обяви за узаконяване на провокацията към подкуп.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Необходима е нова наказателна политика, която да редуцира съществено наказателната репресия чрез декриминализиране на подходящи за сакциониране по административен ред състави на пресътпления", пише в стратегията на висшия магистрат.

Той изтъква, че при корупцията "по високите етажи" липсват норми, които да стимулират "добросъвестното поведение на сътрудничещи на разследването", т.е. - някой да стане свидетел. "В търсене на разумен баланс" Гешев предлага на практика амнистия за лицето дало подкуп - "да се обмисли отпадането на наказателна отговорност за провокация към подкуп по чл. 307 НК."

Иван Гешев ще поеме поста след няколко месеца, тъй като 7-годишният мандат на Сотир Цацаров изтича през януари.

Източник: Dir.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Август 2019 13:16
  Борисов слага надзорник на главния прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия

   

  Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Това предлага Министерският съвет на спешно извънредно заседание тази сутрин. Законодателните промени са в отговор на становището на Венецианската комисия. Няма да са нужни промени в Конституцията, за да се отговори на препоръките. Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд обаче стават недосегаеми. Така на практика на контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия, обясни премиерът Бойко Борисов. И допълни: "Предприемаме тези поправки в наказателния закон заради желанието ни по-бързо да падне мониторингът над страната в областта на правосъдието".

  Специален независим прокурор ще разследва главния прокурор. Той няма да му бъде подчинен и обвинител №1 няма да има право да спира негови разследвания, стана ясно още от обясненията на Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов пред останалите членове на кабинета.

 • Сряда, 14 Август 2019 13:16
  Иван Гешев: Не следя творчеството на Лозан Панов, нямам време да се занимавам с политика

  Новоизбраният обвинител №1 определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност на главния прокурор

   

 • Сряда, 14 Август 2019 13:16
  Лозан Панов не отрече, че е назначен за председател на ВКС от премиера Бойко Борисов

  В сряда министър-председателят заяви в телевизионно интервю, че той "най-много" е подкрепил Лозан Панов за председател на ВКС. Висшият магистрат поиска разследване на собствения му избор на поста

Оставете коментар