Четвъртък, 28 Май 2020

Понеделник, 07 Октомври 2019 15:06

Фандъкова: Да съхраним Борисовата градина, а това означава пълна забрана на ново строителство

Работим за развитието на София като чист и зелен град! Имаме план с конкретни проекти как да продължим

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и кандидат за следващ мандат на коалиция ГЕРБ-СДС, във Фейсбук. Там тя представи част от програмата си за чиста и зелена София. 

Трябва да опазим и съхраним Борисовата градина, а това означава пълна забрана на ново строителство. 

В клип в социалната мрежа тя представи акцентите от програмата си за зелена София. По думите й в емблематичния парк трябва да бъде възстановена къпалнята „Мария Луиза“ и Летния театър.

Фандъкова посочва, че има планове за изграждане на 8 нови парка, както и за започване на Зеления ринг, който ще представлява линеен парк с велоалея по трасето на старата жп линия. „Той ще свърже кварталите с големите паркове и ще даде нови възможности за почивка и спорт“, уточнява градоначалникът. Тя обещава запазване на зелените клинове от Витоша и подобряваме достъпа до планината с повече градски транспорт.

Като ключова задача посочва възстановяването на Княжевски и Драгалевския лифт и нова обща станция на метрото със Симеоновския лифт. Фандъкова казва още, че ще продължи засаждането на зелен пояс около София, както и на нови дървета в града.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Относно подобряване на качеството на въздуха в града кметът изтъква, че ще бъде ограничено отоплението на въглища и дърва като се сменят безплатно старите печки на 1/3 от домакинствата. Тя припомня, че през декември е планирано и пускането на първата общинска система за мониторинг на въздуха, която в реално време предоставя данни от 22 нови станции.

„За да намалим замърсяването от транспорта – спираме от движение коли без работеща система за очистване на вредните емисии и до 3 години всички градски автобуси ще са с най-високия еко-стандарт. Спестяваме 90 хил. т годишно от вредни емисии с пускане и на третата линия на метрото догодина“, казва още Фандъкова.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 07 Октомври 2019 15:06
  София с 350 яхти, 87 самолета и 80 джета

  1008 трактора са със софийски номера. Половината от регистрираните коли са над 20-годишни

 • Понеделник, 07 Октомври 2019 15:06
  Битумът се разтекъл, понеже... бил поставян през нощта

  „Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител“, уверява Фандъкова

 • Понеделник, 07 Октомври 2019 15:06
  От 7 май възстановяват "синя" и "зелена" зона в София

  От четвъртък, 7 май възстановяваме работата на "синя" и "зелена" зона, едновременно с това започваме поетапно да нормализираме графиците на градския транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Оставете коментар