Петък, 24 Януари 2020
Сряда, 16 Октомври 2019 15:08

Руски офицер: И турските военни, и кюрдските бойци прекратяват огъня, когато видят нашия флаг

Сафар Сафаров е потвърдил информацията, че подразделения под командването на Москва са извършили първи патрул по улиците на града и неговите околности (ВИДЕО)

И турските военни, и кюрдските бойци прекратяват огъня, когато видят нашия флаг. Това е казал руският офицер Сафар Сафаров, който е част от контингент, влязъл в северния сирийски Манбидж, цитиран от московско издание Завтра.

Военният е потвърдил информацията, че подразделения под командването на Москва са извършили първи патрул по улиците на града и неговите околности. "Нашата мисия продължи три часа. Имаше спорадични престрелки, но когато от двете страни видяха нашето знаме, огънят бе прекратен. Вероятно нито турците, нито кюрдите са искали да пострада руски военен", е посочил той.

Сафаров също е заявил, че той и неговите колеги са се настанили в база, която е била напусната от подразделение на американската армия.

Кюрдски милиции са установило контрол над Манбидж, намиращ се на близо до границата с Турция, след офанзива срещу "Ислямска държава" (ИД) през 2016 г. Тогава градът е станал част от т.нар. Република Роджава (автономно кюрдско териториално образувание).

Преди няколко дни в Манбидж са влезли части на сирийската армия. Това е станало възможно след като представители на кюрдите и Дамаск са се договорили за съвместни действия срещу турските военни, започнали операцията "Извор на мира" на 9 октомври 2019 г.

Турският президент Реджеп Ердоган вчера е обявил за ликвидирането на почти 600 терористи. Днес той е заявил, че по време на акцията действия са били убити четирима военни.

Телевизия "Ал Арабия" в сряда е обявила, че за седмицата от началото на "Извор на мира" в Северна Сирия са загинали над 70 цивилни.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Октомври 2019 15:08
  Боян Чуков: Русия тотално се суверенизира, трябва да свикнем, че е съизмерима със САЩ и другите големи западни страни

  Върви преразпределение на влиянието в света и България трябва внимателно да следи процесите в Москва, в САЩ, и в Брюксел. В момента и Доналд Тръмп, и Си Дзинпин, и Путин са ситуационни партньори. Това трябва да го разберем и да не търсим винаги някакъв дълбок конфликт между тях. Конфликтът е между deep state на демократите, по-точно на транснационалния финансов капитал, който е проникнал в цяла Западна Европа, и в САЩ, и в Русия, и в Близкия Изток, и навсякъде. Този нюанс ако не го долавяме, няма да имаме възможност да се оправям в сложните меандри на международната политика, коментира експертът по международна сигурност Боян Чуков в интервю за радио "Фокус".   

 • Сряда, 16 Октомври 2019 15:08
  Чуждестранни медии: Русия я очакват времена на велики маневри

  Експертите отбелязват, че в речта на държавния глава се поставя безпрецедентен акцент върху борбата с бедността, подкрепата на семействата, развитието на образованието и подобряването на жизнения стандарт

 • Сряда, 16 Октомври 2019 15:08
  Путин планира да остане на власт до 2024 г.

  Путин каза, че Медведев ще бъде назначен на нова длъжност като заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация

Оставете коментар