Събота, 11 Юли 2020

Петък, 08 Ноември 2019 09:00

Честит Архангеловден!

Празнуват: Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Гавраил, Рафаил, Райна, Рая, Радка, Огнян, Пламен, Емилия, Емил

Днес, 8 ноември, отбелязваме Архангеловден. На деветия месец от сътворението на света, смятано от март, се празнува денят на ангела с деветте ангелски чина Архангел Михаил. На всички ангели и на техния предводител е посветен този ден. Защото успял да победи отвърналите се от Господа ангели и да ги свали от небето, защото се сражава и пази верността на Божиите невидими вестоносци, облечени в бяло (чисто като душите им), с крила под мишниците. Когато някои ангели станали лоши и започнали да напускат Господа, Архангел Михаил събрал цялата небесна войска от ангели и заедно с тях запял песен във възхвала на Светата троица: "Свят, Свят, Свят е Господ Саваот." (Саваот означава "господар на войската".) На този събор на св. Архангел Михаил църквата посвещава 8 ноември, Архангеловден. Смята се, че на осмия ден от Страшния съд Исус ще дойде и ще съди живите и мъртвите.

Ангелите са пазители на човешкия род. Всеки при раждането си получава един от тях да го пази и закриля, да го предпазва от грях и подтиква към добро. В тяхната йерархия има девет ангелски чина, разпределени в три последователни степени – горна, средна и долна. В първата степен властват шестокрилите серафими, следват херувимите, силите, властите и началата. Предводител на всички и представител на Божиите тайни е вестителят св. Михаил. Заедно с него до Божия престол винаги седят архангел Гавраил (носител на Божиите тайни), Рафаил (лечител на недъзите), Уриил (просветител на душите), Салатиил (молител и застъпник пред Бога), Иехудиил (прославящ Господа) и Варахиил (подател на Божиите благословения). Всички ангели се смятат за пазители на хората и църквата се обръща към тях с молитва: "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди."

МОЛИТВА КЪМ АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ

Светий Ангеле Христов! Припадам пред тебе и те моля, светий пазителю мой, който си ми даден още от светото кръщение, за да пазиш душата и грешното ми тяло, но аз с моята леност и лошия си навик огорчих твоята пречиста светлост и те прогоних от мене чрез различни грешни дела. Покажи се към мене милосърден и не се отлъчвай от мене. Помогни ми с твоите молитви да премина останалото време от моя живот непорочно и да сторя плодове достойни за покаяние. Зная, че никой не ми е такъв застъпник и защитник, какъвто си ти, светий Ангеле! Защото, като предстоиш пред Господа, ти се молиш за мене. Не преставай да умилостивяваш премилостивия мой Господ и Бог да прости съгрешенията ми, които извърших пред живота си с думи, дела и с всички мои чувства, и да ме спаси! Амин!

ИКОНИ

Заради това, че е архистратег на Христовото войнство, Архангел Михаил се изобразява като ангел воин, със светли крила и бойни доспехи, червена туника, ризница с образа на Медуза. В дясната ръка държи сабя. На някои икони в лявата ръка държи сфера, върху която е изобразен Хрис­тос. Много често Архангел Михаил наказва грешника с кървав нож или вади душата на богатия. Той е голям, страшен, като ролята, която му е отредена на съдник и душевадец. Затова понякога държи везни, които ще отсъдят доброто и злото, праведността и греха. Характерен сюжет е и Архангелският събор, фигурите на четиринадесетте ангела, наредени в три редици или заобиколили Михаил и Гавраил, изобразени в средата в цял ръст, в императорски одежди, да държат медальона на Богородица.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 08 Ноември 2019 09:00
  Ключът към рая – в красотата винаги присъства тъга...

  Добромир Банев за Петровден, за самонадеяността и за надеждата да намерим спасение

 • Петък, 08 Ноември 2019 09:00
  „То целият свят е болен, синко. Едни от това, други от онова. Няма здрав човек на света. Гледаш, тялото желязно, а душата - гнила”

  Днес Православната църква отбелязва Възнесение Господне, отбелязвано в народната традиция като Спасовден. Какъв по-добър повод да си припомним разказа на Елин Пелин „Спасова могила”, откъс от който ви предлагаме

 • Петък, 08 Ноември 2019 09:00
  Православният свят посрещна Възкресение Христово

  Православните християни у нас посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово! В този ден се сбъдват думите на Божия син, който предрекъл, че ще възкръсне на третия ден след смъртта си. Неговото Възкресение символизира победата над злото и смъртта.

  В София, пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ българският патриарх Неофит оглави пасхалното богослужение и поздрави българския народ с тържествено слово. Богослужението беше в съслужение със Западно- и средноевропейския митрополит Антоний.

  Главата на Българската православна църква поздрави вярващите с думите, че днес никой не бива да тъгува и скърби, трябва да забравим за тревогите и  изпитанията, защото посрещаме празника на празниците който възкресява в сърцата ни вярата, надеждата и любовта: „Макар и днес по Божие допущение, заедно с целия свят, и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и да скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата Пасхална радост защото тя е плод на вярата и на нашето общение в Светия дух и която извира от дълбините на сърцата ни“.

Оставете коментар