Сряда, 12 Август 2020

Понеделник, 18 Ноември 2019 10:17

Чешмите в Перник и част от региона пресъхват от днес

От днес в Перник влиза в сила водният режим, по време на който жителите на града ще имат вода по 10 часа в денонощието всеки ден - сутрин от 5 до 10 часа и вечер от 17 до 22 часа

Режимът беше въведен заради драстично намалелия воден обем на язовир "Студена". Разчетите са направени така, че ако изобщо не вали, наличното количество вода в язовира да стигне за пет месеца.

Водният режим е в сила не само за жителите на Перник, но и за населението в град Батановци, както и в още 9 села, черпещи вода от язовир "Студена".

Според кмета на Перник Станислав Владимиров, утвърденият график на водоподаването е съобразен с изискванията на МОСВ месечният отток от язовира да не надвишава 1 млн. куб. метра.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

"Това е удобният режим за перничани, за учрежденията, становището на РЗИ. Не съм сигурен, че това е удобният режим за ВиК- дружеството. От тях ще се изисква по- голяма ангажираност. Един от ангажиментите и на МРРБ, и на ВиК дружеството е, че те ще осигурят допълнителни екипи, защото един от рисковете, който беше споменаван е, че при повече от едно спиране на водата и пускане, ще се появят повече аварии", каза кметът.

От ВиК уведомиха населението, че водоснабдяването на различните райони ще бъде в зависимост от тяхната отдалеченост от централните градски резервоари, а при невъзможност за осъществяване на режима, предложен от кмета, ще бъдат разгледани варианти за нов график.

Потърпевши от режима са както домакинствата, така и детски градини, училища, болници, бизнесът. Перничани настояват за оставки и търсене на съдебна отговорност на виновните за водната криза и се готвят за протест на 20 ноември.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 18 Ноември 2019 10:17
  И с 500 млн. лв. за язовири държавната "Монтажи" е на загуба

  Дружеството не е било ревизирано в хода на годината въпреки много въпроси около дейността му

 • Понеделник, 18 Ноември 2019 10:17
  Пернишки поток излиза от употреба: 27 млн.лв. на вятъра

  Спасителният водопровод за Перник, за който правителството плати 26,5 млн. лв. с ДДС, излиза от употреба. Очаква се съоръжението да спре да се ползва трайно през следващата седмица. Така водопроводът, който се строи месец и половина, влезе в употреба за общо 3 месеца. Водата по тръбата тръгна на 24 март., пише Сега.

 • Понеделник, 18 Ноември 2019 10:17
  В памет на М.

  Всичко у нас се прави на парче, и то при крайна нужда. Властниците не желаят да огледат цялата картина – защо да си развалят кефа.

Оставете коментар