Вторник, 22 Септември 2020

Събота, 14 Декември 2019 11:04

Откриха боклук от Италия и в Габровско

Боклук от Италия се намира и в габровското село Яворец. Местните, които са "домакини" на отпадъчна пластмаса вече година, се притесняват от екологична катастрофа

 

Дали пластмасата в селото има общо с тоновете отпадъци, хванати от полицията в Милано на път за България? Боклукът в Яворец се стоварва в база в края на селото и се сортира ръчно. Собственикът на базата е италианец, който иска да разшири дейността. Той не пожела да разкаже за работата на базата, съобщава БТВ.


Младен Маринов: Водим разследване за отпадъците, насочени към България

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Кметът на селото Койо Коев също се притеснява, но от намеренията на италианеца. Той обясни, че местните се опасяват от продуктите, които се измиват в базата.

По думите му ако става въпрос за преработка на медикаменти и химически вещества, отпадъчни води могат да доведат до екокатастрофа.

По думите на собственика отпадъчни води няма да има. Той обаче не уточнява къде отива отпадъчната пластмаса, след като работниците я сортират. Местните също не знаят.


В МОСВ нямало заявление за внос на задържаните в Италия над 800 тона боклук

От регионалната екоинспекция обясниха, че италианецът последно е проверяван на 5 септември. Собственикът предоставил договори с дружествата, от които купува и предава.

Към момента няма данни за връзка между италианската фирма в Яворец и тази, която опита да транспортира от Милано 800 тона пластмасови отпадъци за незаконно депониране в България.


Спипаха над 800 тона пластмасов боклук от Италия за България

източник: Новини.бг

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар