Понеделник, 17 Февруари 2020

Събота, 28 Декември 2019 10:36

Българин в САЩ е осъден за членуване в хакерска банда

Ролята на Николов била на касиер - той влизал в банковите сметки с откраднатите данни и правел парични преводи към сметки на престъпната група

 

Българин се призна за виновен пред американския съд и се споразумя за по-лека присъда, съобщи bTV.

Делото се води в американския град Питсбърг. Красимир Николов е обвинен за източване на пари от фонадации за набиране на средства за болни деца и кражба на данните на десетки хиляди хора и бизнеси.

Общата щета е за над 100 милиона долара в международната схема, разбита от ФБР.

Пикът на акцията е от 2016 година. Операцията се провежда в няколко държави. Властите арестуват мъже, за които ФБР твърди, че са част от хакерска група.

Задържани са участници в Русия, Грузия, Молдова, Украйна и във Варна. 48-годишният Николов е сред арестуваните. Няколко месеца по-късно е екстрадиран в Пенсилвания.

Според ФБР хакерите създали зловреден софтуер, който нарекли "Гозним".

"Ние идентифицирахме повече от 41 хиляди жертви - нищо неподозиращи граждани на държави в Европа и Америка. Те мислили, че кликат на фактура за техния бизнес. Вместо това обаче са давали достъп на хакерите до тяхната най-лична и тайна информация".

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Ролята на Николов била на касиер - той влизал в банковите сметки с откраднатите данни и правел парични преводи към сметки на престъпната група. Това се случвало и през български сметки и фирми. Именно такъв превод за близо 400 хиляди долара насочили властите към българина.

В България са установени няколко IP адреси, които принадлежат на престъпната група "Гозним". Според ФБР те са ползвани от Николов.

Николов се признал за виновен през пролетта и сега получи присъда равна на времето, прекарано в ареста - близо 40 месеца. Предстои да бъде депортиран обратно в България.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 28 Декември 2019 10:36
  Тръмп и Ердоган обсъждат прекратяване на кризата с Идлиб

  "Победата на сирийския президент Башар Асад в провинция Идлиб, последен бастион на джихадистите и бунтовниците в Сирия, е неизбежна", заяви руският външен министър Сергей Лавров

 • Събота, 28 Декември 2019 10:36
  Д-р Николай Михайлов: Борисов е блясък на българската мизерия, феноменално постижение на нашето малодушие

  Това, което извършиха американците, е патетична глупост с възпитателна цел. Пъдят Русия от България и Миталов от САЩ. Точно толкова смешно, колкото и глупаво. Направиха го по американски грубо, но тъй да се каже, чистосърдечно. И с дълбоко съзнание за правота. Широко рекламираната „свобода“, с която започна българският преход, не прилича на себе си, не ухае на карамфил, а на сяра. В нещо (американците) заприличаха на СССР, в друго – на бардак. А това натъжава.

 • Събота, 28 Декември 2019 10:36
  Защо USA не случиха на лобисти?

  Лобистите са друга порода, друго племе, което няма нищо общо с истинския Народ – не го ли проумяват това? И как представителите на една велика страна позволяват на една шепа „ситуационни американофили“ да ги водят за носа? 

Оставете коментар