Петък, 10 Юли 2020

Събота, 01 Февруари 2020 14:15

Борисов ще свика специална среща за новия коронавирус

Броят на починалите вследствие на новия коронавирус в Китай до края на вчерашния ден е нараснал на 259 души, съобщи китайската държавната телевизия

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе съвещание във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в България, съобщи правителственият пресцентър.

На срещата ще присъстват вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Тримата българи, които се намират в китайския град Ухан - огнище на заразата, ще отпътуват днес, каза вчера Захариева. Двама са в списъка на пътниците в самолет, който е излетял за Китай от Франция, което е европейска мисия, обясни вицепремиерът. В самолет, изпращан от Германия, ще лети българка, която е с двойно гражданство - българско и германско.

В самолетите, които ще отлетят до мястото, където ще кацнат във Франция и Германия, ще има медицински екипи, които ще придружават българските граждани до България, а след като пристигнат, са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение във ВМА, каза вчера здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от Дир.бг.

Как се развива заразата по света?

Броят на починалите вследствие на новия коронавирус в Китай до края на вчерашния ден е нараснал на 259 души, съобщи китайската държавната телевизия, като се позова на данните на Националната здравна комисия.

Нови 45 смъртни случая са регистрирани в провинция Хубей (със столица Ухан) и един в провинция Чунцин, посочва Франс прес.

В течение на деня са били потвърдени 2102 нови случая на зараза в Китай, с което общият им брой е достигнал 11 791.

Испания съобщи за първи потвърден случай на зараза с вируса, предаде Ройтерс. Пациентът се намира на най-големия от Канарските острови, Ла Гомера. Мъжът и още четирима души са в изолация и под наблюдение на острова от четвъртък, след като било установено, че са били в контакт с германец, диагностициран с вируса, посочи испанското здравно министерство. Случаят бе потвърден от испанския Национален център по микробиология малко след като самолет с 27 граждани на страни от ЕС пристигна от китайския град Ухан в Мадрид. При никой от репатрираните испанци няма симптоми на вируса, но те ще останат под карантина в мадридска военна болница и ще бъдат наблюдавани в течение на 14 дни, отбеляза министерството.

Четирима датчани и един норвежец, които са пристигнали със същия самолет, ще бъдат откарани в страните им.

Потвърдените случаи на коронавируса в Германия вчера станаха седем, след като властите в провинция Бавария съобщиха, че пробите за вируса при шести служител в компанията за доставки на автомобилни части Уебасто са били положителни. По-рано през деня министерството на здравеопазването потвърди, че дете на заразен работник в Уебасто също се е разболяло, отбелязва ДПА.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар