Сряда, 27 Май 2020

Вторник, 14 Април 2020 13:48

Три сценария за кризата след COVID-19 в България

Анализът на Института за икономически изследвания при Българската академия на науките е разработен на базата на информацията за разпространението на заразата и предприетите правителствени мерки, валидни към 12 април т.г., като учените ще актуализират прогнозите си при всяко настъпване на нови и съществени промени.

 

Първият сценарий 

допуска, че пикът на заразата в България ще настъпи в средата на май, няма да има втора вълна от заболели, мерките постепенно се отменят и през втората половина на годината икономиката на страната ще функционира нормално. 

Обемите на външната търговия ще намалеят по-осезателно при вноса, с влошаване на текущата сметка, основно заради слабия туристически сезон. В туристическия сектор се очаква спад до 20 на сто. 

Това е най-благоприятният сценарий, но вероятността той да се сбъдне е около 20 процента. При него икономиката на България ще регистрира спад с 2,4% през тази година, а инфлацията леко ще се ускори. безработицата ще нарасне до 6,9%. 

Вместо балансиран бюджет ще има дефицит в размер на 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт. За покриването на извънредните разходи ще е необходим нов дълг от 2,5 млрд. лв. 

Вторият сценарий 

предвижда пик на заразата от края на юни до средата на юли, с постепенна отмяна на мерките и възможно повторно въвеждане на някои ограничения. Вероятността той да се случи е 60 процента. 

При него БВП ще се свие с 4,3% през тази година, а инфлацията ще се ускори до 4,2%. 

Обемите на външната търговия ще намалеят значително, като по текущата сметка ще има  дефицит от повече от 1 млрд. евро. Износът ще се свие с 4,6%, а спадът в туризма ще е с 50%. 

Безработицата ще нарасне до 10%. Бюджетните приходи ще са по-ниски с 9%, спрямо планираните. Дефицитът в хазната ще достигне 2,5% от БВП, а за покриването му ще трябва нов дълг от 3,8 млрд. лв. 

Третият и най-негативен сценарий 

допуска пик на заразата в средата на август при периодично затягане и разхлабване на мерките. Вероятността той да се сбъдне е 20 на сто. 

При него се очаква дълбока рецесия със спад на БВП от 5,7% през тази година.  Инфлацията ще се ускори до 5,2%, ограничавана най-вече от намаленото вътрешно потребление. 

Дефицитът по текущата сметка на България ще надхвърли 2 млрд. евро. Спадът в приходите от туризъм ще е с между 50 и 70 процента. 

Безработицата ще скочи до 12%. Бюджетните приходи ще са с 10% под планираните.  Разходите ще нараснат с 5,5%. Бюджетният дефицит ще достигне 5% от БВП. А необходимият нов държавен дълг ще е в размер на поне 8 млрд. лв. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Според икономистите на БАН актуализацията на бюджета, както и другите фискални мерки са взети навреме. Общата стойност възлиза на около 2% от БВП, което напълно отговаря на възможностите на страната ни и със сигурност ще търпи промени в хода на кризата. 

От БАН не изключват и вероятността от нова актуализация на бюджета, в случай, че се реализират вторият или третият сценарий за кризата. 

В заключение икономистите на БАН подчертават, че оптималните мерки за борбата с коронавируса са свързани със съзнателно ограничаване на икономическата активност. Според учените за трайно справяне със заразата ще са необходими между 6 и 12 месеца, като този период може да се съкрати само при наличие на доказани медикаменти за лечение, доколкото откриването на ваксина се очаква да отнеме поне 1 година.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 14 Април 2020 13:48
  Коронавирус

  Адски смешен вирус, ей!... Преживях 9 септември 1944 г. и 10 ноември 1989 г., така че живях в три строя. Одъртях, ала, смешна чудесия като коронавируса не видях, макар да видях всякакви щуротии

 • Вторник, 14 Април 2020 13:48
  Петър Кънев: Защо само у нас държавата е лош стопанин?

  Българският политически елит и бизнес структурите вече режат клона, на който всички седим. В надзорите на важни компании трябва да доминира опозицията, казва председателят на икономическата комисия в парламента в интервю за „24 часа“

 • Вторник, 14 Април 2020 13:48
  17 са новите открити случаи с коронавирус

  Трима починали за денонощието, увеличават се оздравелите

Оставете коментар