Неделя, 31 Май 2020

Четвъртък, 21 Май 2020 08:47

Депутатите ще избират омбудсман

Единственият кандидат, предложен от ГЕРБ, е настоящият граждански защитник Диана Ковачева

В дневния ред на парламента са окончателните промени в закона за Държавна агенция „Разузнаване“. С тях се възлага на Агенцията да противодейства и на хибридните атаки, съобщи БНР.

Изборът на Диана Ковачева за нов петгодишен мандат за омбудсман ще се проведе в пленарната зала с явно гласуване. Тя ще бъде избрана, ако получи подкрепата на повече от половината от присъстващите в залата народни представители. Ковачева зае поста омбудсман през септември миналата година, за да довърши мандата на Мая Манолова, която подаде оставка заради участието й в кметската надпревара за София.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Депутатите ще разискват и измененията в закона за Държавна агенция „Разузнаване“, с които сред дейностите на разузнаването изрично се включва придобиването на информация за хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи, както и организиране и осъществяване на собствени комуникации за разузнавателни цели. Със законопроекта се правят промени и в закона за ДАНС, като се дава право на агенцията да извършва проверки за установяване самоличността на лица.

Правят се и промени в закона за противодействие на тероризма, с които се създава междуведомствено звено, в което ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, цивилното и военното разузнавания и митниците.

Други изменения се правят и в закона за движение по пътищата, с които се предвижда определени структури на Държавната агенция „Разузнаване“ и служба „Военна информация“ да ползват специален режим на движение за обезпечаване на сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар