Събота, 19 Септември 2020

Петък, 22 Май 2020 08:53

Жан-Клод Юнкер: Затварянето на вътрешните граници на ЕС е „глупост“

Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази несъгласието си със затварянето на вътрешните граници в ЕС, като го обяви за „глупост“ в интервю за германския оператор Deutsche Welle, пише европейската редакция на Politico.

Родината на Юнкер Люксембург беше силно засегната, когато през март Берлин наложи контрол на границата си с Великото херцогство, за да ограничи разпространението на коронавируса.

„Принуди десетки хиляди немски трансгранични пътници да направят огромни отклонения. Това беше глупост – каза Юнкер. „Те затвориха границите, без да мислят за хората, които биха станали жертва на такова произволно решение.“

Комисията даде приоритет на възстановяването на свободното движение в Шенгенската зона, като помоли държавите да премахнат вътрешните гранични проверки в ЕС, когато това е възможно. Германия очерта планове за облекчаване на ограниченията за пътуване в чужбина от 15 юни.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Юнкер говори и за плановете на ЕС за икономическо възстановяване, като определи франко-германското предложение за фонд за възстановяване в размер на 500 милиарда евро като „правилният отговор“.

„Това позволява на ЕС да реагира със солидарност, особено към Южна Европа. Това е абсолютно наложително“, заяви той.

Италианският премиер Джузепе Конте определи френско-германското предложение като недостатъчно в мнение за POLITICO, въпреки че отбеляза, че това е значителна стъпка. „Ако искаме заедно да преодолеем тази криза, като съюз на общи интереси и общи ценности, трябва да се направи много повече“, пише Конте.

Източник: Агенция „Фокус“

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 22 Май 2020 08:53
  Европа няма да разреши проблема с мигрантите чрез преразпределението им

  Пример за това е ситуацията с опожарения лагер „Мория“ на гръцкия остров Лесбос. Според гръцкото правителство той е бил подпален от самите нелегални имигранти, които по този начин „пробиват" пътя си към копнежния социален рай в Западна Европа

   

 • Петък, 22 Май 2020 08:53
  България е член на ЕС и НАТО или е вилает на Ердоган?

   „В този конфликт България като член на НАТО няма как да заеме страната на една от двете страни“, заяви пред Комисията по отбрана военният министър Красимир Каракачанов, коментирайки военното напрежение между Турция и Гърция.

 • Петък, 22 Май 2020 08:53
  Дончев: До края на годината ще има национален план за средствата от ЕС

  Вицепремиерът Томислав Дончев увери, по време на парламентарния контрол, че до края на годината или в началото на следващата България може да предложи национален план за усвояване на ресурсите от Европейския съюз за преодоляване на здравните и икономическите последици от Covid-19, предаде БНР.

Оставете коментар