Петък, 29 Май 2020

Петък, 22 Май 2020 08:53

Жан-Клод Юнкер: Затварянето на вътрешните граници на ЕС е „глупост“

Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази несъгласието си със затварянето на вътрешните граници в ЕС, като го обяви за „глупост“ в интервю за германския оператор Deutsche Welle, пише европейската редакция на Politico.

Родината на Юнкер Люксембург беше силно засегната, когато през март Берлин наложи контрол на границата си с Великото херцогство, за да ограничи разпространението на коронавируса.

„Принуди десетки хиляди немски трансгранични пътници да направят огромни отклонения. Това беше глупост – каза Юнкер. „Те затвориха границите, без да мислят за хората, които биха станали жертва на такова произволно решение.“

Комисията даде приоритет на възстановяването на свободното движение в Шенгенската зона, като помоли държавите да премахнат вътрешните гранични проверки в ЕС, когато това е възможно. Германия очерта планове за облекчаване на ограниченията за пътуване в чужбина от 15 юни.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Юнкер говори и за плановете на ЕС за икономическо възстановяване, като определи франко-германското предложение за фонд за възстановяване в размер на 500 милиарда евро като „правилният отговор“.

„Това позволява на ЕС да реагира със солидарност, особено към Южна Европа. Това е абсолютно наложително“, заяви той.

Италианският премиер Джузепе Конте определи френско-германското предложение като недостатъчно в мнение за POLITICO, въпреки че отбеляза, че това е значителна стъпка. „Ако искаме заедно да преодолеем тази криза, като съюз на общи интереси и общи ценности, трябва да се направи много повече“, пише Конте.

Източник: Агенция „Фокус“

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 22 Май 2020 08:53
  България ще плати 3.3 млрд. евро, а ще получи 15 млрд. от фонда на ЕС за Covid-19

  България ще бъде сериозен нетен получател на средства от бъдещия фонд на ЕС за възстановяване от кризата с Covid-19, ако бъде одобрено предложението на Европейската комисия, обявено на 27 май.

 • Петък, 22 Май 2020 08:53
  Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам. Страната ни заема последните места във всички сектори. Това е оценката за управлението през последните 10 години.

  Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам, той е убийствен като квалификации и определения за социално-икономическата среда. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той определи като груба и цинична лъжа част от коментарите по отношение на документа, според които скоро мониторингът за напредъка на България ще бъде свален. Това не само, че не е вярно, но съдържанието на доклада е убийствено за редица сектори, посочи Петков.   

  „В средствата за масова информация се разгоря един измислен дебат дали Комисията е решила да продължи Механизма за наблюдение на реформите в правосъдната система на България или този механизъм е отпаднал. От текста на доклада е съвършено ясно, че такъв въпрос не съществува. Цитирам конкретно параграф 31 от доклада: „в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

 • Петък, 22 Май 2020 08:53
  Да припомним видимите резултати за 10 години управление на ГЕРБ

  Според зам-председателя на БСП Кирил Добрев Европейската комисия е показала, че е наясно с проваленото управление на българското правителство

Оставете коментар