Петък, 07 Август 2020

Четвъртък, 20 Декември 2018 11:27

ООН гласува Пакта за миграцията, България гласува с "въздържал се"

Против гласуваха пет страни - САЩ, Израел, Унгария, Чехия и Полша

 

Общото събрание на ООН утвърди Глобалния пакт за миграцията, който бе приет в Маракеш миналата седмица.

Пактът бе приет със 152 гласа "за". Против гласуваха пет страни - САЩ, Израел, Унгария, Чехия и Полша. Въздържаха се 12 държави, сред които България, Австрия, Австралия, Швейцария и Италия.

САЩ отхвърлиха пакта с аргумента, че той придвижва глобалното управление за сметка на националните закони и интереси на отделните страни. Унгария пък заяви, че пактът е небалансиран и е насочен в подкрепа на миграцията.

Белгия гласува в подкрепа на пакта, въпреки че той предизвика оттеглянето на една от партиите в управляващата коалиция и това доведе до оставката на премиера Шарл Мишел. Бразилия обяви, че ще се оттегли от пакта, щом избраният за президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност на 1 януари.

Италия не присъства на форума в Маракеш наред с други европейски страни и САЩ.

В изявление преди гласуването председателката на Общото събрание на ООН Мария Фернанда Еспиноса от Еквадор напомни, че този документ няма законово обвързваща сила и не нарушава суверенитета на никоя държава.

Документът включва 23 цели – основно за управление на легалната миграция и ограничаване на нелегалните преминавания на граници. Според данните на ООН в света има 260 милиона мигранти – 3.4 на сто от населението на планетата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар