Петък, 19 Юли 2019
Вторник, 08 Януари 2019 11:34

Кога ще е протестът на българските "жълти жилетки"?

Готвят се безсрочни протести на българските "жълти жилетки", както се нарекоха дребните търговци на горива у нас.

 

От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ) на горива са недоволни от влизащия през февруари Закон за горивата. Това заявиха в студиото на БНТ Иван Кашилски – председател на НСТПГ, и Георги Иваничерски – член на УС на НСТПГ.

Вносителите твърдят за него, че ще пресече сивата икономика и ще върне в хазната 1 млрд. лв., други - че ще съсипе малкия бизнес.

Българските "жълти жилетки" не искат да обявят точната дата на протеста, за да не бъде осуетено мероприятието. Това ще стане 48 часа преди самият протест.

Протестиращите казват, че с новия Закон единствено се цели да се погуби конкуренцията в сектор горива и да се изхвърлят малките и средни фирми от бизнеса.

Законът за горивата предвижда всяка фирма, която се регистрира на пазара, да плати гаранция от 500 000 лева и да има уставен капитал на дружеството - 1,5 млн.

В този случай болшинството от малките фирми ще затворят от 28 януари и остава един монопол на пазара на горива в страната, казват българските "жълти жилетки".

Според тях има монопол и КЗК се прави, че това не е така.

"Искаме този закон да бъде спрян, да бъде върнат в пленарна зала и да участваме в неговото конструиране", казаха от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Те са за закона, но не в този вид.

В понеделник, пак пред БНТ, от бранша обявиха закона за лобистки, гласуван в полза на големите вериги и имащ за цел да унищожи по-малките продавачи на бензин, дизел и газ за бита.

Търговците на горива ще сезират ВАС, призовават омбудсмана Мая Манолова да сезира Конситуционния съд. Те вече са подали жалба до ЕК за нарушаване на антимонополното и антитръстово законодателство. От НСТПГ се обърнаха с призив и към президента, премиера и Народното събрание за спиране на закона, който влиза в сила на 29 януари.

Ще стачкуваме във всички градове, ще се опитаме да затворим всички граници. Готови сме на абсолютно всичко! Търсим контакт с френските колеги, които са в Париж. Искаме да докараме хора да ни консултират в организацията, заяви Симо Симов от Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 08 Януари 2019 11:34
  Проф. Евгений Дайнов: Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества

  Икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция. Бойко Борисов иска да установи едноличен авторитарен режим върху обществото и икономиката, само че единственият начин това да стане, е той да въведе реално диктаторски режим, а не тази мека полудиктатура, която има в момента, а той няма нито желанието, нито ресурсите да въведе реална диктатура. Вечната драма на Бойко Борисов е, че конструира обществото така, че да бъде диктатура, но не може да я въведе, коментира политологът в интервю за радио „Фокус“

 • Вторник, 08 Януари 2019 11:34
  Купувачът на ЧЕЗ – отхвърлен от Гърция за липса на капитали и глобен за картел

  Централната банка на Атина три пъти е давала отказ на дружеството, а друга фирма на кандидата е глобена в Румъния за картелно споразумение

 • Вторник, 08 Януари 2019 11:34
  Драстично поскъпване на бензина в България

  Цената на А95 скочи осезаемо и "гони" тази на дизела

Оставете коментар