Понеделник, 25 Март 2019
Сряда, 09 Януари 2019 13:45

Борисов поиска и прие оставката на председателя на АПИ

Светослав Глосов: Каквото можах, направих за АПИ, нищо лошо към премиера

Министър-председателят Бойко Борисов извика тази сутрин в Министерския съвет ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за доклад относно темата винетки и тол система. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Тази сутрин на редовна оперативка при премиера Борисов във връзка с въвеждането на електронната система за таксуване по републиканската пътна мрежа бяха обсъдени проблемите през първите дни на 2019 година.

Премиерът остро разкритикува създадената организация по въвеждането на системата за електронните винетки и поиска поемане на отговорност.

В тази връзка реакцията на инж. Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", беше да депозира незабавно заявление за освобождаване от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", каза на брифинг в МС министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

"Трудностите с организацията на въвеждането на системата за електронните винетки доведе до неприятни моменти и недоволство от страна на гражданите. След разговора, който проведохме при министър-председателя, считам че трябва да се поеме повече отговорност от тази, която беше поета в началото на седмицата. Така че депозирах своята оставка", посочи вече бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов.

"Считам, че каквото съм могъл, съм направил за тази агенция. Оставам с добри чувства към екипа, с който досега съм работил, към екипа на Министерството на регионалното развитие. Нищо лошо към премиера – напротив, бил е справедлив", добави инж. Глосов.

Работим да окомплектоваме Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" така, че да няма сътресения за работата на Агенцията, заяви Петя Аврамова. Предстои ни много работа. Продължаваме работата по надграждането на системата за електронните винетки, от август започва и работата по въвеждането на тол системата, добави тя.

Аврамова заяви, че се работи усилено по организацията за въвеждането на алтернативни начини за закупуване на електронни винетки. По тази тема се работи непрекъснато, като всеки ден въвеждаме такива. Към момента винетка може да бъде закупена на касите на голям мобилен опратор и мобилното му приложение, сайтовете vinetki.bg и bgtoll.bg, от терминалите за самотакусване, като такива вече са монтирани на всички гранични пунктове. Продължаваме оборудването и на работни места за продажба в брой в 1440 пощенски станции, съобщи регионалният министър.

Смятам, че тази система ще бъде надграждана. Очакваме включването и на всички големи вериги бензиностанции. Гражданите ще могат да закупуват електронна винетка на много повече места в сравнение с хартиената.

Ако хартиената винетка можеше да се закупи от 3000 места, електронната ще може да се закупи от 4500 места в цялата държава. Продължаваме работата по нови методи за закупуване.

Работим по идеята електронната винетка да може да бъде закупувана от още 2000 точки в страната – банкоматите. Призовавам всички водачи на МПС да спазват закона – всеки да кара автомобила си по републиканската пътна мрежа, като е закупил винетка. Вече има много начини да се закупи винетка - вече няма причина да има водач на пътя, който да не е закупил винетка по някаква техническа причина. Нека бъдем редовни и да спазваме законите в България. Винетната такса е задължителна по закон, каза още Петя Аврамова.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 09 Януари 2019 13:45
  Последна "инжекция живот" за ГЕРБ, ако Борисов махне Цветанов, смята Андрей Райчев

  ,Това образувало се вътрешногерберско напрежение е "много по-сериозна фаза на заболяването'', коментира социологът

 • Сряда, 09 Януари 2019 13:45
  Цветанов нямало да подава оставка

  Председателят на ПГ на ГЕРБ  Цветан Цветанов няма да подава оставка като председател на предизборния щаб на управляващата партия.

  Това е споделил той с приближени партийни съратници, предава Епицентър.бг.

  Нещо повече - партията и парламентарната група застават зад него. Партийните структури ще изразят в нарочни декларации подкрепата си за Цветанов, изтъквайки незаменимата му роля за ГЕРБ.

  Сред депутатите на ГЕРБ започва зрее недоволство от Борисов и от навика му да се освобождава от хора, които стават обект на медийни атаки. 

  Във Фейсбук е създадена група "Цветанов е невинен", където тече кампания от волеизвления на негови поддържници.

  Председателят на правната комисия Данаил Кирилов е качил на страницата си във ФБ призива "Цветанов е невинен". Десислава Атанасова също е споделила страницата, а пък Ирена Соколова е написала вдъхновяващ пост в защита на зам.-председателя на ГЕРБ.

 • Сряда, 09 Януари 2019 13:45
  Беновска зове Борисов да закове този, който му сервирал гурме-то с апартаментите

  Водещата с пламенно обръщение към премиера: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“-то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете? Това е въпросът на Илиана Беновска в днешното издание на „Беновска пита”

Оставете коментар