Петък, 19 Юли 2019
Сряда, 09 Януари 2019 13:45

Борисов поиска и прие оставката на председателя на АПИ

Светослав Глосов: Каквото можах, направих за АПИ, нищо лошо към премиера

Министър-председателят Бойко Борисов извика тази сутрин в Министерския съвет ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за доклад относно темата винетки и тол система. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Тази сутрин на редовна оперативка при премиера Борисов във връзка с въвеждането на електронната система за таксуване по републиканската пътна мрежа бяха обсъдени проблемите през първите дни на 2019 година.

Премиерът остро разкритикува създадената организация по въвеждането на системата за електронните винетки и поиска поемане на отговорност.

В тази връзка реакцията на инж. Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", беше да депозира незабавно заявление за освобождаване от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", каза на брифинг в МС министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

"Трудностите с организацията на въвеждането на системата за електронните винетки доведе до неприятни моменти и недоволство от страна на гражданите. След разговора, който проведохме при министър-председателя, считам че трябва да се поеме повече отговорност от тази, която беше поета в началото на седмицата. Така че депозирах своята оставка", посочи вече бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов.

"Считам, че каквото съм могъл, съм направил за тази агенция. Оставам с добри чувства към екипа, с който досега съм работил, към екипа на Министерството на регионалното развитие. Нищо лошо към премиера – напротив, бил е справедлив", добави инж. Глосов.

Работим да окомплектоваме Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" така, че да няма сътресения за работата на Агенцията, заяви Петя Аврамова. Предстои ни много работа. Продължаваме работата по надграждането на системата за електронните винетки, от август започва и работата по въвеждането на тол системата, добави тя.

Аврамова заяви, че се работи усилено по организацията за въвеждането на алтернативни начини за закупуване на електронни винетки. По тази тема се работи непрекъснато, като всеки ден въвеждаме такива. Към момента винетка може да бъде закупена на касите на голям мобилен опратор и мобилното му приложение, сайтовете vinetki.bg и bgtoll.bg, от терминалите за самотакусване, като такива вече са монтирани на всички гранични пунктове. Продължаваме оборудването и на работни места за продажба в брой в 1440 пощенски станции, съобщи регионалният министър.

Смятам, че тази система ще бъде надграждана. Очакваме включването и на всички големи вериги бензиностанции. Гражданите ще могат да закупуват електронна винетка на много повече места в сравнение с хартиената.

Ако хартиената винетка можеше да се закупи от 3000 места, електронната ще може да се закупи от 4500 места в цялата държава. Продължаваме работата по нови методи за закупуване.

Работим по идеята електронната винетка да може да бъде закупувана от още 2000 точки в страната – банкоматите. Призовавам всички водачи на МПС да спазват закона – всеки да кара автомобила си по републиканската пътна мрежа, като е закупил винетка. Вече има много начини да се закупи винетка - вече няма причина да има водач на пътя, който да не е закупил винетка по някаква техническа причина. Нека бъдем редовни и да спазваме законите в България. Винетната такса е задължителна по закон, каза още Петя Аврамова.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 09 Януари 2019 13:45
  Драгомир Стойнев към ГЕРБ: ТОЛ-системата показва, че не можете да реализирате една голяма реформа!

  „ТОЛ-системата се превърна в панацея. Всички очаквахме, че от 16 август тя ще заработи и прословутите милиони ще потекат, с тях ще се направят качествени ремонти, хората няма да се оплакват, че им се чупят колите и сме намерили решение на този проблеми. Побързахме и да се наемат 600 човека, които да работят в тази система – осигури се работа на близки и познати”.

 • Сряда, 09 Януари 2019 13:45
  Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили".

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде „Фокус“.

  "Поколения дипломати са работили за България, сега и Вие работите, мисля, че в огромната си част Вашата работа е успешна. С право може да се гордеете с това, което сте извършили за България през годините“, посочи премиерът. Борисов коментира и основните задачи на посланиците ни в чужбина. Според него работата в Брюксел е тежка, но се вършат много дейности по различни теми.

 • Сряда, 09 Януари 2019 13:45
  Горанов: На този етап не се обсъжда оставката на директорката на НАП

  На този етап не се обсъжда уволнението на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова

Оставете коментар