Петък, 19 Юли 2019
Четвъртък, 10 Януари 2019 10:23

Готов ли е Пловдив за Европейска столица на културата?

Англичанин за недовършените ремонти: Срамота е, че не е направено досега

Започва едно от най-големите творчески събития на Стария континент – Европейска столица на културата. Пловдив е първият български град, който носи "титлата", а до деня на официалното откриване остават само два дни. Подготовката тече, но се оказва, че не всички ремонти и проекти на събитието ще се случат преди неговото начало, съобщава Нова ТВ.  

„Срамота е, че не е направено преди Пловдив да стане Европейска столица на културата. Като са тръгнали да го правят, то трябва да се направи. След това ще изглежда по-добре”, каза англичанинът Ричард Стоукс.

„Всичко е започнато и не е довършено. Те не мислят, че сега, като ги докарат хората на този неоправен площад, каква реклама ще направят на града и как ще ги впечатлят с това едночасово събитие, при положение, че като тръгнеш по площада, ти виждаш, че всичко е порутено”, каза бившият член на фондация „Пловдив 2019“ Манол Пейков.

Това, че Пловдив ще е Европейска столица на културата, се знае още от 2014 г. Ремонтът на централния площад в града обаче започва едва през лятото на 2018 г. Според кмета Иван Тотев проблемът е в археологическите находки, които се откриват под площада.

Някои от проектите, с които Пловдив печели правото да бъде Европейска столица на културата, също няма да се случат. Кино "Космос" ще посрещне първите гости на събитието в разрушен вид. Не е ясно кога ще започне и кога ще приключи ремонтът и дали ще бъде в рамките на годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата.

Проектът за остров Адата също не се развива по план. Трябвало да се изгради мост между острова и брега на реката. Една от пречките това да се случи е, че Адата е частна собственост.

Снимка на Christiana Ilieva.

Още по темата: Кметът Тотев е готов с одеалата, но не и с ремонтите!

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 10 Януари 2019 10:23
  Проф. Евгений Дайнов: Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества

  Икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция. Бойко Борисов иска да установи едноличен авторитарен режим върху обществото и икономиката, само че единственият начин това да стане, е той да въведе реално диктаторски режим, а не тази мека полудиктатура, която има в момента, а той няма нито желанието, нито ресурсите да въведе реална диктатура. Вечната драма на Бойко Борисов е, че конструира обществото така, че да бъде диктатура, но не може да я въведе, коментира политологът в интервю за радио „Фокус“

 • Четвъртък, 10 Януари 2019 10:23
  Нинова: ГЕРБ превърнаха общините във феодални владения

  Нека всички, които искаме смяна на модела, се обединим, призова лидерът на БСП

 • Четвъртък, 10 Януари 2019 10:23
  Георги Свиленски: На обществото му писна от тангото на ГЕРБ

  Считаме, че Конституцията трябва да се спазва ежеминутно, а ГЕРБ я нарушават, потъпкват я всеки ден

Оставете коментар