Понеделник, 25 Март 2019
Четвъртък, 10 Януари 2019 10:23

Готов ли е Пловдив за Европейска столица на културата?

Англичанин за недовършените ремонти: Срамота е, че не е направено досега

Започва едно от най-големите творчески събития на Стария континент – Европейска столица на културата. Пловдив е първият български град, който носи "титлата", а до деня на официалното откриване остават само два дни. Подготовката тече, но се оказва, че не всички ремонти и проекти на събитието ще се случат преди неговото начало, съобщава Нова ТВ.  

„Срамота е, че не е направено преди Пловдив да стане Европейска столица на културата. Като са тръгнали да го правят, то трябва да се направи. След това ще изглежда по-добре”, каза англичанинът Ричард Стоукс.

„Всичко е започнато и не е довършено. Те не мислят, че сега, като ги докарат хората на този неоправен площад, каква реклама ще направят на града и как ще ги впечатлят с това едночасово събитие, при положение, че като тръгнеш по площада, ти виждаш, че всичко е порутено”, каза бившият член на фондация „Пловдив 2019“ Манол Пейков.

Това, че Пловдив ще е Европейска столица на културата, се знае още от 2014 г. Ремонтът на централния площад в града обаче започва едва през лятото на 2018 г. Според кмета Иван Тотев проблемът е в археологическите находки, които се откриват под площада.

Някои от проектите, с които Пловдив печели правото да бъде Европейска столица на културата, също няма да се случат. Кино "Космос" ще посрещне първите гости на събитието в разрушен вид. Не е ясно кога ще започне и кога ще приключи ремонтът и дали ще бъде в рамките на годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата.

Проектът за остров Адата също не се развива по план. Трябвало да се изгради мост между острова и брега на реката. Една от пречките това да се случи е, че Адата е частна собственост.

Снимка на Christiana Ilieva.

Още по темата: Кметът Тотев е готов с одеалата, но не и с ремонтите!

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 10 Януари 2019 10:23
  Беновска зове Борисов да закове този, който му сервирал гурме-то с апартаментите

  Водещата с пламенно обръщение към премиера: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“-то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете? Това е въпросът на Илиана Беновска в днешното издание на „Беновска пита”

 • Четвъртък, 10 Януари 2019 10:23
  Цветанов: ГЕРБ работи разумно и в интерес на хората

  Докато Цецка Цачева и кумицата Ваня Колева подготвяха оставките си, Цветанов пише във Фейсбук за стабилност и просперитет. Всичко останало било обикновено продуциране на фалшиви новини от партийните централи.

 • Четвъртък, 10 Януари 2019 10:23
  Софиянски: В България има огледално комунистическо управление

   

  СДС предадоха десните принципи, съюзявайки се управляващите от ГЕРБ, заяви в предаването "ЕвроДикоф" бившият депутат от СДС и бивш кмет на София Стефан Софиянски.

  "ГЕРБ е бивша комунистическа партия. Произходът на ГЕРБ и на сегашното БСП е един и същ. През 1997 г., когато с всички тези хора ние бяхме на барикадите и гербаджиите и бесепарите бях от другата страна на барикадата срещу нас. И днес ти да отидеш при тях е един огромен компромис на принципите, които аз не бих допуснал", обясни Софиянски.
  Той беше категоричен, че дори от чисто прагматична страна, обединението между двете партии, няма да доведе до успех за демократите.

  Бившият кмет на София изтъкна и че дори действително депутат от СДС да влезе в европарламента в резултат на съединяването на десните с ГЕРБ, той реално ще се превърне в кадър на управляващите, а не в изразител на синята идея. 
  Заради всичко това Стефан Софиянски сподели с горчивина, че на предстоящия вот не знае за кого ще даде гласа си.

  Софиянски коментира и актуалната тема с апартаментгейта в ГЕРБ, като определи логиката на управляващите като „странна”: „Те казват – едно време вие си живеехте в хубави жилища, сега искаме и ние“.

  Според него нямало никаква разлика между двете основни партии – БСП и ГЕРБ – нито като мислене, нито манталитет, нито като произход.

  „Ние имаме огледално комунистическо управление“, обобщи бившият градоначалник.

  Той сподели още, че Евгени Крусев, когото той познавал от съвместната им работа като добър професионалист, бил „натопен“ за некачествения ремонт на улица „Граф Игнатиев“.

  „Крусев е добър транспортчик, но България е министерска република, страна на проверките“, формулира Софиянски.

  Как вижда бъдещето пред ГЕРБ след тежкия скандал с жилищата в „сграда на годината“ „фирма „Артекс“?

  На този нъпрос ексградоночалникът на София отговори, че „понеже двете партии са огледално отражение една на друга, алтернатива няма”.

  “ГЕРБ ще отидат или при турците, или ще се съберат с комунистите“, прогнозира Софиянски и призова избирателите у нас да не гласуват повторно за български евродепутати в Брюксел с мотива, че те „не зааслужават това“.

Оставете коментар