Неделя, 20 Януари 2019
Петък, 11 Януари 2019 12:20

Цветан Цветанов призова „прагматизмът да заглуши популизма” през 2019 г.

ГЕРБ очакват 6 и повече евродепутати на предстоящите избори

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави народните представители с новия политически сезон и подчерта, че евроизборите и местният вот у нас през тази година ще са най-важните събития в политическия календар на страната. Затова той очаква прагматизмът на политиците за заглуши популизма.

„Хората не приемат кресливия тон, защото е непродуктивен“, посочи Цветанов и допълни, че ако ГЕРБ е обявен в проучване от 2018 г. от над 50 на сто от българите като проевропейска партия, то БСП се приема като такава едва от 11%.

„705 евродепутати ще изберат избирателите в Европа. 6-ма и повече искаме от ГЕРБ и Европейската народна партия да е първа европейска сила, защото резултатът от работата на това политическо семейство са 11 000 нови работни места в ЕС, броят на незаконните емигранти е намалял с 90 на сто благодарение на усилията на всички страни“, допълни председателят на парламентарната група на най-голямата политическа партия в Народното събрание.

Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще инициира диалог под мотото „Европа – наш дом“. „В момента 5.5 млн. жители в 130 общини управлява ГЕРБ и гледаме към още. Ще дадем зелена светлина на регионалните политики, ще подкрепим успешните кметове, издигнати от Инициативни комитети, с които сме работили добре, ще се съобразим с анализите за електронното гласуване“, подчерта той.

Относно законодателните приоритети на ГЕРБ в новия политически сезон председателят на ПГ на ГЕРБ посочи Закона за съдебната власт, промените в НК и борбата с домашното насилие, ще финализират промените в Антикорупционния закон, търговското законодателство и закона за висшето образование, с които ще се усъвършенства акредитацията на висшите училища.

Цветан Цветанов изтъкна, че с 10 млрд. лв. се е увеличил Държавният бюджет, което за него означава, че българите произвеждат повече.

„Насочваме се към приемане в ERM 2 и Банковия съюз, към единна здравно-осигурителна система, стриктно наблюдаване на паралелната търговия с лекарства. Очакваме в сферата на здравеопазването надпартиен диалог, 1 млрд. и 350 млн. лв. ще получат 14 ВИК-оператора, ще доизградим „Ябланица-Влаза“ от АМ „Хемус“, ще продължим АМ „Струма“ през Кресненското дефиле“, обеща Цветанов.

За ГЕРБ през новия политически сезон е особено важно единението на народа около общи каузи. Затова Цветанов се ангажира да продължи подкрепата за протеста в Брюксел на превозвачите, защото всички са наясно, че по-големите фирми ще продължат да работят в други страни на Европа, а малките ще фалират, ако се приеме пакет“ Мобилност“.

За него друг пример за единение на нацията е събитието „Пловдив е европейска столица културата за 2019 г.“, в което ще се реализират над 400 събития, 1200 доброволци и 100 читалища се включват в инициативата като помощ.

„Пловдив като Европейска столица на културата е още един добър пример за единение на кауза. Не така разбира нещата президентът Румен Радев. В новогодишното си обръщение Радев препотвърди желанието си да не работи с легитимно избраните представители на българския народ, а европейски медии определиха речта му като свръхполитизирана“, коментира Цветанов.

Той призова през 2019 г. България да има повече общи и спечелени за всички каузи.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Януари 2019 12:20
  Цветанов – за Ф-16 /без почивка/ и за надигането /никога/

  Ако българските Властници можеха да купят от Тръмп Ф-16/70 и в същото време да получат такива пари от Путин, щяха да чуят ръкопляскания дори от Историята. Но няма как да се случи това, знаете защо.

 • Петък, 11 Януари 2019 12:20
  Любомир Коларов: Девизът на БСТВ е "Бъди свободен!"

  Предоставихме безплатно на кабелните оператори да ни излъчват. Надявам се на успешния старт на Българска свободна телевизия на 24 януари, казва управителят на медията в интервю пред в. "Дума"

 • Петък, 11 Януари 2019 12:20
  Корнелия Нинова: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

  Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование, смята лидерът на БСП

   

  ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

  „Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“, каза Корнелия  Нинова, цитирана от "Фокус". По думите ѝ през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.

  Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование. Ето защо предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети, каза лидерът на БСП.

  „Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова.

  Лидерът на БСП посочи, че партията предлага няколко решения. „Първата изходна точка, от която тръгваме, е, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички. Ако искаме дългосрочно да решим този проблем, според нас има няколко действия, които трябва да предприемем. Дългосрочно този проблем може да се реши с образование, образование и пак образование“, подчерта лидерът на БСП.

  По думите ѝ начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи. „Това е борба с последствията. Искаме да се занимаваме с причината за това състояние. Ето защо предлагаме да отпадне принципът парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети“, заяви лидерът на БСП.

  Корнелия Нинова посочи, че проблемът е свързан и с политиката по социални помощи и семейни помощи за деца. „По начина, по който действа в момента, стимулира всички тези процеси. Предлагаме да се спират всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, каза още Корнелия Нинова.

  източник: focus-news.net

Оставете коментар