Петък, 19 Април 2019
Сряда, 16 Януари 2019 07:25

Британският парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит

Сделката получи 202 гласа "за" и 432 "против". Никога в историята на Острова правителството не е губило гласуване с разлика от 230 гласа.

Британският парламент отхвърли категорично споразумението с Брюксел за Brexit. 432-ма депутати гласуваха срещу него, а само 202-ма го подкрепиха. Великобритания изпадна в най-дълбоката политическа криза в съвременната си история.  Поражение с исторически пропорции – така нарекоха загубата за Тереза Мей в Долната камара на парламента. Първите думи на британския премиер бяха, че сега парламентът трябва  да покаже дали продължава да подкрепя нейното правителство. 

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин поиска вот на недоверие на правителството на Тереза Мей, след като мнозинството от британските депутати отхвърлиха нейното споразумение. Гласуването по вота ще се състои в сряда.

Почти сигурно е, че вотът на недоверие няма да мине, тъй като партията на Северноирландските юнионисти обявиха, че ще подкрепят кабинета на Мей.

След това Тереза Мей ще проведе консултации с всички партии, така че да гарантира, че все още разчита на подкрепата на парламента.

След като резултатите от гласуването станаха ясни британският премиер заяви, че „днешният вот не ни казва нищо за това какво подкрепя, както и дали и как ще уважи решението на избирателите от референдума“.

„Първо трябва да потвърдим дали това правителство все още има доверието на Парламента. Смятам, че да, но имайки предвид размера и важността на вота тази вечер, правилно е и останалите да получат шанса да отговорят на този въпрос, след като искат. Затова потвърждавам, че ако опозицията официално внесе вот на недоверие тази вечер, правителството е готово за дебати утре. Жителите на ЕС и тези Великобритания заслужават яснота, колкото е възможно по-скоро“, каза още тя.

Лидерът на опозицията поиска вот на недоверие на премиера Тереза Мей.

А лидерите на Евросъюза изразиха съжаление от изхода на гласуването и призоваха британското правителство да изясни какви стъпки смята да предприеме оттук нататък. Тереза Мей има три дни, за да представи план Б за това как ще продължи да действа в ситуация,  в която споразумението е отхвърлено.

Вотът беше отложен от Мей през декември заради липсата на подкрепа. Министър-председателят няма необходимото мнозинство в парламента.

В речта си преди гласуването британският премиер Тереза Мей призова депутатите да гласуват в полза на сделката по Brexit, която тя постигна с ЕС, като им каза, че имат това задължение заради резултата от референдума през 2016 г.”

ЕС няма да предложи алтернативна сделка. Вярвам, че имаме задължението да изпълняваме демократичното решение на британския народ", каза тя, предупреждавайки депутатите, че ЕС няма да предложи никаква "алтернативна сделка".

Междувременно поддръжници и противници на Brexit правят демонстрации пред парламента.

източник: Нова ТВ

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Януари 2019 07:25
  Арестуваха създателя на “Уикилийкс“

  Създателят на Уикилийкс Джулиан Асанж бе арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, съобщават световните агенции.

  Силите на реда са били поканени в еквадорското посолство в Лондон, където Асанж живее от 2012 г.

  Еквадорската държава е оттеглила убежището, което бе дала на Асанж преди. Президентът Ленин Морено заяви, че това е направено заради многократни нарушения на международното право и че е получил гаранции, че Асанж няма да бъде екстрадиран в държава, където го застрашава смъртно наказание. В Швеция, която години наред искаше да разпита мъжа, такова няма, но в САЩ - да.

  Формалната причина за ареста е, че Асанж е отказал да се яви пред британски съд през 2012 г. Според британските закони Асандж може да бъде осъден на три до шест месеца затвор за неспазването на тези условия. Той ще остане в ареста, преди да бъде изправен пред съда възможно най-бързо, съобщи лондонската полиция.

  Отношенията на Асанж с Еквадор се обтегнаха, откакто страната го обвини, че разпространява информация за личния живот на президента Морено.

 • Сряда, 16 Януари 2019 07:25
  Йоаким Каламарис: Балканите са се превърнали от прекрасна земя в тъжно блато, където ще минават тръби и нелегални мигранти

  Държавата дотира нелегалността спрямо гражданите, а ЕС, Брюксел дотира тези, които им помагат да дойдат, дотира каналите за нелегалността, а ние не търсим кой седи зад този план. Как се казват тези хора, кои са тези хора?, казва Йоаким Каламарис – анализатор и университетски преподавател, в интервю за обзора на седмицата на Радио „Фокус” „Метроном”.

 • Сряда, 16 Януари 2019 07:25
  Станишев: Без визи за гражданите на ЕС и британците след Брекзит

   

  Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП прие доклада на евродепутата Сергей Станишев, с който се гарантира въвеждането на безвизов режим между ЕС и Великобритания след Брекзит, с 38 гласа „за“, 8 против“, 3 „въздържал се“.

  Регламентът е част от пакета от мерки, с които ЕС се готви за излизане на Великобритания без сделка още на 12 април.

  „Днес направихме важна стъпка към запазването на правото на свободно придвижване на гражданите от двете страни на Ламанша – осигуряването на безвизовото пътуване от и към Великобритания след Брекзит. Това е ключова част от подготовката на ЕС за последствията от напускането на страната, тъй като към момента на Острова живеят 3,7 млн. европейски граждани, в това число и около 200 000 българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани. Можем само да си представим какъв хаос би предизвикало въвеждането на визи не само за европейските и британските граждани, но и за цели сектори от икономиките на ЕС и Великобритания, например в образованието, транспорта и туризма“, заяви българският евродепутат.

Оставете коментар