Неделя, 17 Февруари 2019
Сряда, 16 Януари 2019 14:04

Корнелия Нинова: Злепоставяте България пред света!

Лидерът на БСП подчерта, че управляващите потъпкват парламентаризма и държавността, внасяйки решение в противоречие на вече взето решение на Народното събрание

 

По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори от САЩ. Злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави-членки на ЕС, европейски фирми за продължаване на тази процедура. И, може би най-важното – без да знаем с колко надхвърля решението на НС", заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

BIG5 публикува пълния текст на изказването на председателя на БСП:

Уважаеми български граждани,

Днес наистина е важен ден за България. Рядко в парламента се вземат такива стратегически решения с дългосрочен резултат. Гласуването изглежда вече е предрешено, след като всички заявихме позициите си и вероятно това решение ще мине.

Резултатът е следният: начинът, по който българското правителство проведе тази процедура злепостави американските ни партньори във вашите очи.

Второ – злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави членки на ЕС, европейски фирми- за продължаване на тази процедура.

Трето и може би най-важно - без да знаем с колко пари се надхвърля решението на НС, взети от парите на всички български данъкоплатци.

Четвърто – тази процедура и това решение добави допълнително вода в мелницата на междуинституционалната война, както чухме и днес – управляващи- президентска институция.

Пето – тежък удар за държавността - изпълнителната власт кара законодателната да й даде правомощия да не изпълнява законите на Република България. Решението на парламента, взето през 2018г., има силата на закон. Днес, ако бяхте по-умни, може би трябваше да предложите да отменим онова решение и да приемем друго, а не да дадем правомощия да се нарушава закона на държавата.

Последният ефект за политическото пространство в България е - това стратегическо за страната ни решение ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Прилича ли това на нова управленска коалиция?

Позицията на БСП, колкото и да се опитвате да очерняте, е последователна и ясна – за модернизация на Българската армия; за правовата държава – след като българският парламент е решил нещо, то изпълнителната власт трябва да го изпълнява; за професионализма и авторитета на военната експертиза, която днес беше скрита от нас, тъй като не ни беше предоставен доклада; за разумния баланс в харчовете от българския бюджет, които да съчетават грижата за националната сигурност, но и за социалната политика и икономиката на страната.

Заради тези позиции, които са ясни и последователни в годините, БСП няма да подкрепи това решение.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:04
  Димитър Гърдев: България не трябва да позволява да бъде използвана за провокатор

  Подготвя се нов санкционен списък точно в момент, когато България се опитва да си извоюва газова връзка

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:04
  Станишев: БСП трябва винаги да има едно на ум, когато става въпрос за АБВ!

  При създаването си АБВ дръпна гласове от БСП, а 3 месеца по-късно влезе в коалиция с ГЕРБ

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:04
  Корнелия Нинова предлага на БСП да напусне парламента

  Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, или просто заявете, че сте изморен и отстъпете пътя за предсрочни избори, призова председателят на БСП Корнелия Нинова и предложи парламентарната групата на „БСП за България” да напусне парламента. Това стана по време на провеждащия се днес Национален съвет на партията. Решението трябва да вземе пленумът.

  Мотивите на Нинова:

  Предлагам ПГ на "БСП за България"да напусне българското Народно събрание със следните аргументи: Законодателният орган, върховният орган в държавата се ползва с 8 % доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в тези договорки и в този тип законодателство. Предложихме своята алтернатива, с алтернативен бюджет. Нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, а място, където се водят жълти спорове, обидни дебати", обоснова се Нинова и предложи Пленумът на БСП да обсъди този въпрос.

  Условията пред управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриоти, ДПС и "Воля"

Оставете коментар