Неделя, 17 Февруари 2019
Петък, 18 Януари 2019 13:52

Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги

Това е един от законите, за който настояваха майките на деца с увреждания

Със 163 гласа "за" и нито един "против" депутатите приеха на първо четене Закона за социалните услуги. Той е третият от пакета закони, за приемането на които настояваха майките на деца с увреждания.

Законопроектът предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. Въвежда се планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги, която ще се приема от Министерския съвет. Въвеждат се и допълващи стандарти за социалните услуги, чрез които се осигурява дневна или резидентна грижа за лица в невъзможност за самообслужване, за лица с агресивно и проблемно поведение и за лица с потребност от постоянно медицинско наблюдение и медицинска грижа.

За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в нетрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон. Предлага се и законов ред за контрол и мониторинг от доставчиците, от общината като орган на местното самоуправление, както и за независим мониторинг от международни, европейски и национални организации.

Законът предвижда създаване на специална Агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната политика, която да следи как се справят общините и частните организации със социалната грижа. Ще бъде създадена и Национална карта на социалните услуги. Тя ще отразява конкретните нужди по места и необходимото финансиране за тяхната реализация. Право на социални услуги ще имат всички български граждани.

Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов заяви, че с новия закон всички хора ще имат право на помощ. "Първият акцент е улесняване на достъпа до социални услуги. В момента от 265 общини в България в 47 общини няма нито една социална услуга. Т.е. в 18% от българските общини няма регистрирана нито една социална услуга. За да може да бъде гарантиран достъпът до тези услуги, трябва да има съвършено различен подход", обясни депутатът.

С този законопроект правителството изпълнява поетия ангажимент да разработи и внесе в Народното събрание пакет от законопроекти, които са насочени към правата на хората, които са от уязвимите групи на нашето общество, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той изрази удовлетвореност, че законопроектът е намерил подкрепа в комисиите.

Надявам се с гласуването, което предстои, тази подкрепа да бъде декларирана. Като министерство сме готови във времето между двете четения на законопроекта, да съдействаме за разглеждане на всички предложения, които ще подобрят текстовете на законопроекта, увери социалният министър.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 18 Януари 2019 13:52
  Корнелия Нинова предлага на БСП да напусне парламента

  Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, или просто заявете, че сте изморен и отстъпете пътя за предсрочни избори, призова председателят на БСП Корнелия Нинова и предложи парламентарната групата на „БСП за България” да напусне парламента. Това стана по време на провеждащия се днес Национален съвет на партията. Решението трябва да вземе пленумът.

  Мотивите на Нинова:

  Предлагам ПГ на "БСП за България"да напусне българското Народно събрание със следните аргументи: Законодателният орган, върховният орган в държавата се ползва с 8 % доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в тези договорки и в този тип законодателство. Предложихме своята алтернатива, с алтернативен бюджет. Нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, а място, където се водят жълти спорове, обидни дебати", обоснова се Нинова и предложи Пленумът на БСП да обсъди този въпрос.

  Условията пред управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриоти, ДПС и "Воля"

 • Петък, 18 Януари 2019 13:52
  БСП: Парламентът и правителството са изчерпани, най-добре да отиваме на избори

  Драгомир Стойнев към управляващите: Втора седмица имаме изключително кратък дневен ред, вие сте некомпетентни

 • Петък, 18 Януари 2019 13:52
  Парламентът се превърна в лаборатория на факултета по журналистика

  По ирония на съдбата тия декларации и тромави словесни упражнения се реализират в условията на дневния ред на НС, където е записано, че на това заседание ще се обсъжда закон за животновъдството, споделя Любомир Кольовски в социалната мрежа по повод парламентарния дебат какво е разследваща журналистика и журналист ли е Елена Йончева.

Оставете коментар