Вторник, 21 Май 2019
Вторник, 12 Февруари 2019 10:54

Отравянето на Гебрев – от „Новичок“ до пестицид

Бойко Ноев: Изнесената информация от Цацаров не отговаря на фактите

Българските власти се опитват да прикрият случая с отравянето на Емилиян Гебрев и още двама души през 2015 година. Това каза в студиото на bTV бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Той е убеден, че ключът към разгадаването на загадката – кой стои зад отравянето и защо – се крие във „Виафот” – дружеството, свързано със сюжета около „Дунарит”, чийто собственик е именно Гебрев.

„Властите вече три години отказват да разследват тази фирма. Тя не само иска да придобие „Дунарит”. Служи за прикритие за някакви дейности, които ние не знаем – но това е работа на ДАНС”, каза Ноев.

Той е един от свидетелите по разследването за отравянето на Гебрев, тъй като през 2015 г. е бил до леглото му, когато предприемачът се е борел за живота си след тежкото отравяне.

По думите на бившия министър на отбраната изнесената вчера информация по случая от главния прокурор Сотир Цацаров не е била точна.

„Първо – тримата отровени никога не са били на едно място, когато са били отровени. Второ – Гебрев не е отровен в ресторанта, а там е припаднал. Трето – той не пие кафе. Вчера ни обясняваха за кафе машини и т. н. Аз очаквам не само Федотов да бъде, очаквам скоро и други имена да се появят, но въпросът е кои са българските ятаци. Ето това е големият въпрос. Аз не вярвам това да е Путин, разбира се – това са глупости, но това, че руски граждани, дали те са разузнавачи или не, или са престъпници някакви, факт е, че руски граждани са го свършили това нещо”, коментира Ноев.

Още един мотив, който Ноев посочи като възможен за отравянето на Гебрев – Кремъл искал да превземе българската оръжейна индустрия и да дестабилизира България като държава-членка на НАТО.

Той показа и доклад за намерените в организма на Гебрев следи след отравянето: „Химикалът, с който те са отровени е на базата на органофосфорно съединение. Това е същото съединение, което е от групата на „Новичок” – същото съединение, което е от групата на същото вещество Ви Екс”.

В същото време експертът по химически оръжия доц. Иван Попов заяви в ефира на Нова ТВ, че бизнесменът Емилиян Гебрев е отровен с веществото хлорпирифос, което не е от групата на отровните вещества като „Новичок”, а от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с „Новичок”, увери доц. Попов.

Той обясни, че веществото не може да се намери като чист продукт на свободния пазар. „Той е забранен за използване в домашни условия”, уточни той.

Хлорперифосът има поразяващо действие, както всички останали фосфорорганични отровни вещества. "Основно въздейства като блокира ензима холинестераза, който от своя страна разгражда ензима ацетилхолин, където се прекъсва предаването на дразненията между централната и вегетативната нервна система. Натрупва се ацетилхолин, който практически отравя организма. Симптомите са миоза, затрудняване на дишането, гърчовете и в зависимост от погълната доза може да се стигне до парализа на дишането, нарушаване на кръвооросяването и до смърт”, обясни експертът.

Веществото може да бъде закупено от аграрни магазини, но не в чист вид. „То е трудно разтворимо във вода, но добре разтворимо в органични разтворители, особено в спирт”, поясни доц. Попов.

Той добави, че може да се постави в смляно кафе. В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. „Но това са толкова незначителни количества, че не могат да доведат до това отравянето, за което става въпрос”, обясни той.

Доц. Попов добави, че наличието на хлорпирифос в организма може да се установи до два дни след приема му. Бързината на действието му зависи от приетото количество.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Февруари 2019 10:54
  Прокуратурата и ЕИБ подписаха меморандум за разбирателство

  Основните области на сътрудничество включват обмен на документи и информация, експертизи и техническа помощ

 • Вторник, 12 Февруари 2019 10:54
  Цацаров изиска от ДАНС информация за банкови сметки и офшорки на лица на висши публични длъжности

  Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от Председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация /включително и от финансовото разузнаване/ относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица, съобщават от прокуратурата.

  Публикуваме пълния текст на писмото на главния прокурор:

  „С цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата, изпратете справка, съдържаща цялата налична в ДАНС информация /вкл. и по линия на финансовото разузнаване/, касаеща лица, заемащи висши публични длъжности относно:

  -притежавани от тях /лично или чрез свързани или подставени лица/ банкови сметки в чужбина, недекларирани по съответния законов ред;

  -притежавани от тях /лично или чрез свързани или подставени лица/ недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност, недекларирани по съответния законов ред;

 • Вторник, 12 Февруари 2019 10:54
  Цацаров се обяви против ранния старт на консултациите за негов наследник

  На среща с президента Румен Радев днес главният прокурор Сотир Цацаров е изразил несъгласие с ранното начало на консултациите за следващия обвинител №1. Двамата обсъждаха процедурата в продължение на час, предаде БНР.

  Цацаров е напомнил на Румен Радев, че мандатът му изтича на 10 януари и че няма как изборната процедура да стартира преди 10 юли. Обърнал е внимание на държавния глава и на опасността президентските консултации да бъдат разчетени като опит за влияние върху решението на съдебния кадрови орган, решение, което той трябва да вземе независимо, а едва след това идва и президентският подпис. В отговор получил категоричното уверение на Румен Радев, че това са консултации, а не опит за намеса в работата на независимия съдебен кадрови орган.

  Освен това обвинител №1 специално е изразил удовлетвореността си от това, че държавният глава се е разграничил от вчерашно изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която в Асеновград е заявила, че преди реализирането на избора за следващ главен прокурор, трябва да има законови промени, които „да ограничат големите правомощия на обвинител №1“. Румен Радев е уверил Сотир Цацаров, че той е на обратната позиция и според него разговор за правомощията на главния прокурор трябва да започне след избора и то с активното участие на наследника на Сотир Цацаров.

  Днешният разговор между Радев и Цацаров бе първата от поредицата срещи, които държавният глава планира да осъществи с представители на съдебната и изпълнителната власт по въпроса за следващ главен прокурор.

Оставете коментар