Сряда, 23 Септември 2020

Петък, 01 Март 2019 13:09

Румен Радев: България е силно обвързана с ангажимента за сигурността на Балканите и в Черно море

Йенс Столтенберг: Ценим приноса на България в различните мисии на НАТО зад граница и подпомагането ни в борбата с международния тероризъм

България е силно обвързана с ангажимента да продължи да допринася за изграждането на сигурността на Балканите и в Черно море. Това каза държавният глава Румен Радев преди предвидената среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на двудневно посещение у нас, цитиран от „Фокус“.

„Г-н Генерален секретар, дами и господа, за мен е удоволствие да Ви приветствам тук, в България. Най-напред искам да Ви благодаря за ценния Ви принос за вчерашната изключително конструктивна дискусия в Кошице, Словакия. Вашето посещение е в момент, в който отбелязваме 15 г. от членството ни в НАТО. Както знаете, времената са трудни, а предизвикателствата – много. Вашата визита е добра основа за продължаване на работата ни за подобряване на отбранителния ни капацитет и за по-нататъшното обезпечаване на сигурността на нашата нация“, заяви Радев. По думите му това е задължение на всяка държава-членка – единство, сътрудничество, солидарност. „И – разбира се, да развиваме нашите капацитети“, добави той.

По думите му България е силно обвързана с ангажимента да продължи да допринася за изграждането на сигурността на Балканите и в Черно море посредством воденето на отворена, конструктивна и отговорна политика и чрез полагането на усилия за изграждането на капацитета за отбрана в съответствие с НАТО.

„Следваме ангажимента за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП. Най-накрая стартирахме три програми за модернизация на армията – за ВВС, за патрулните катер и превозните средства за армията. Наясно сме, че тези три програми не разрешават нашите проблеми с модернизацията, както вече обсъдихме с Вас. Модернизацията е много сериозен процес на дълбока трансформация. В тази връзка ние ще продължим да участваме в съвместни мисии и учения, за да подобрим нашата подготовка“, подчерта президентът.

По думите му основното ни предизвикателство е свързано с ефективното използване на ограничените ни ресурси, което това е много важно за бюджета на страната.

Ценим приноса на България в различните мисии на НАТО зад граница и подпомагането ни в борбата с международния тероризъм, отбеляза Столтенберг.

„Благодаря Ви, г-н президент на България. Чудесно е да Ви видя отново, благодаря Ви за посрещането на мен и моята делегация в София. За мен е удоволствие да се върна тук, не само защото това е възможност за мен да благодаря на Вас и на България за силната ви обвързаност към нашите ангажименти, към НАТО“, отбеляза той в началото си словото си.

„Тази година честваме 70-годишнината от основаването на НАТО и 15 г. от присъединяването ви към Алианса. Имате стратегическо положение и стратегическа роля в Черно море и в региона. Допринасяте за засилване на колективната ни отбрана по много различни начини. Разбира се, оценяваме и усилията ви за модернизиране на българската армия, на флота и на ВВС“, изтъкна той.

„Също така ценим и приноса на България в различните мисии на НАТО зад граница, участието на българските сили в Афганистан, за подпомагането ни в борбата с международния тероризъм. Бяхте ангажирани в продължение на много години и в Косово. Бяхте част от мисията на КФОР, но също така подкрепяхте и усилията за политически диалог“, припомни още Столтенберг.

„Искам да Ви благодаря и за усилията ви да павирате пътя за подписването на Преспанското споразумение – договора между Гърция и Северна Македония за разрешаване на спора за името, което ни позволи да подпишем присъединителния протокол за Северна Македония. Сега предстои нашите съюзници да ратифицират този протокол. Парламентът в София вече направи това. Наистина приветстваме прогреса, който наблюдаваме и фактът, че Северна Македония скоро ще стане 30-ият член на НАТО“, допълни генералният секретар на НАТО.

„Живеем в непредвидими времена, затова е необходимо да инвестираме повече в нашата сигурност и отбрана. Приветстваме решението на България да започне да увеличава средствата за отбрана. Още веднъж, благодаря, че приехте мен и моята делегация“, изтъкна още Йенс Столтенберг.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар