Петък, 20 Септември 2019
Понеделник, 04 Март 2019 10:39

"Росатом" е готова да дострои АЕЦ "Белене" в кратък срок

Руската корпораця ще участва в конкурсните процедури наравно с другите компании

Държавната руска корпорация "Росатом" е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа "Белене" в България и е в състояние да завърши изграждането на този обект в кратки срокове. Това заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на Апарат на правителството на Руската федерация Сергей Приходко преди посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в София, съобщава ТАСС.

"Днес ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ "Белене". Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко.

По думите му, Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а "Росатом" е лидер в изграждането на атомни блокове.

Основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България, припомни Приходко и допълни, че руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лицензирането. "Всичко това говори в полза на това, че "Росатом" е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ "Белене", добави той.

Приходко заключи, че веднага след като в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 04 Март 2019 10:39
  Каракачанов: България не трябва да гони руски дипломати само, защото има кампания

  Нямало е технически причини за спирането на БНР. Може би е било форма на някакъв вид протест. Има достатъчно други медии, които могат да информират обществото

 • Понеделник, 04 Март 2019 10:39
  Сидеров на яз. „Копринка”: Да не участваме в геополитически игри, не са в интерес на България

  Стотици посрещнаха сърдечно лидера на "Атака" на събора на русофилите

 • Понеделник, 04 Март 2019 10:39
  ТАСС: Националният събор „Приятели на Русия” в България събра 20 хиляди участници

  Президентът Румен Радев отбеляза, че форумът е станал повод „да се намери съвременното измерение на здравите исторически връзки между Русия и България.

  Около 20 хиляди души посетиха 16-ия национален събор "Приятели на Русия" край българския град Казанлък, България. На брега на язовир „Копринка“ в събота се събраха хора от различни краища на страната, мнозина от тях са учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България, предава ТАСС.  

  "Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на множество политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързващи своята професионална или лична съдба с Русия. Националният събор е повод да намерим съвременното измерение на тези силни исторически връзки и е знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията", написа президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в събора.

Оставете коментар