Сряда, 19 Февруари 2020

Понеделник, 04 Март 2019 10:39

"Росатом" е готова да дострои АЕЦ "Белене" в кратък срок

Руската корпораця ще участва в конкурсните процедури наравно с другите компании

Държавната руска корпорация "Росатом" е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа "Белене" в България и е в състояние да завърши изграждането на този обект в кратки срокове. Това заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на Апарат на правителството на Руската федерация Сергей Приходко преди посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в София, съобщава ТАСС.

"Днес ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ "Белене". Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко.

По думите му, Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а "Росатом" е лидер в изграждането на атомни блокове.

Основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България, припомни Приходко и допълни, че руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лицензирането. "Всичко това говори в полза на това, че "Росатом" е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ "Белене", добави той.

Приходко заключи, че веднага след като в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар