Вторник, 22 Септември 2020

Сряда, 13 Март 2019 11:37

Бойко Борисов: Приходите от горивата са със 7% повече

В последния доклад на ЕК има много критики към България и тревога за мащабите на измамите в петролния сектор

Приходите от горивата са със 7% повече, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. „Така че мерките действат”, изтъкна той.

Борисов информира, че се връща от редовната си седмична среща с представителите на МВР, прокуратурата, НАП и митниците, на която всяка сряда се отчитат резултатите от борбата с контрабандата.

От февруари координационен център с десетки камери вече следи на живо пътя на горивото у нас.

Българските служби виждат в реално време какво се случва с танкерите в българска акватория. Те могат да бъдат проследени в Черно море и Дунав. Вижда се не само пътят на танкера, а и какво е правил през последния един час.

В последния доклад на ЕК, обаче, има много критики към България и тревога за мащабите на измамите в петролния сектор.

"Сенчестата икономика остава предизвикателство. Оценките показват, че в България тя е по-голяма, отколкото в повечето държави от ЕС. Функционирането на пазара на моторни горива като цяло остава проблематично. Според скорошно проучване на Центъра за изследване на демокрацията има пробив в нелегалната търговия с тютюневи изделия и ДДС измамите, но черният пазар на горива е нараснал до 600-700 млн. лева годишно". Това са извадки от официалния февруарски доклад на Брюксел, цитирани от в. „Сега“. Медията предполага външен натиск върху България, както стана и с контрабандата на цигари, за взимане на мерки. Това се издава и от внезапната показна решимост на премиера Бойко Борисов да извади на светло оборотите на петролните компании.

Проучването на българския Център за изследване на демокрацията (ЦИД), което Европейската комисия цитира, излезе миналия октомври. Но не получи гласността и вниманието, които заслужава. Докладът, който оценява заплахите от организираната престъпност у нас, описва особеностите на българския петролен пазар, на който легално се въртят 8-9 млрд. лева годишно, а за оборотите в сенчестия сектор се носят легенди. 

Експертите на ЦИД отбелязват, че организираните криминални мрежи у нас имат дълга традиция и богат опит в нелегалното предлагане на горива. Според тях пазарът на нелегални горива у нас се движи в границите 600-700 млн. лв. годишно.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар