Неделя, 09 Август 2020

Петък, 15 Март 2019 11:12

Няма данни за загинали български граждани при нападението в Нова Зеландия

Близо 50 са жертвите на стрелбата. Нападателите са последователи на крайнодесни идеологии и противници на мигрантите

Към 9.30 часа няма данни за загинали български граждани при нападението в Нова Зеландия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Канбера към 9.30 часа българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия. От МВнР уточняват, че мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Канбера на следните телефони: + 612 62 86 97 00 и + 614 38 00 51 87.

Близо 50 души загинаха, а десетки са ранени при масова стрелба в Нова Зеландия. Нападението е извършено в две джамии в град Крайстчърч. Полицията е задържала четирима души във връзка със стрелбата, един от тях е австралийски гражданин, за когото се знае, че е привърженик на крайнодесни идеологии. Новозеландските власти разглеждат случая като терористично нападение. Всички джамии в страната днес ще останат затворени.

Около 13:40 местно време въоръжен с автоматично оръжие мъж нахлува в джамията Ал Нуур в Крайстчърч. Според свидетели, влиза първо в залата на мъжете, а след като изпразва няколко пълнителя, атакува и жените. Мъжът е облечен с камуфлажно облекло и давал вид на опитен стрелец. В момента на нападението в джамията имало около 300 души.

Нападателят е предавал на живо в социалните мрежи всяко свое действие. На кадрите се вижда как поставя няколко оръжия в багажника на колата си преди да се отправи към мястото на трагедията.

Малко по-късно в джамия в предградията на града също е открит огън. Властите предупредиха хората да останат по домовете си, училищата бяха затворени. В първите часове след атаката полицията открива и обезврежда самоделни бомби, заложени в автомобили в града.

Четирима души са арестувани, сред тях и жена. До момента самоличността на задържаните не се разкрива. Знае се, че един от тях е австралийски гражданин, публикувал манифест от 87 страници, в които обяснява, че планира нападение. Мъжът е последовател на крайнодесни идеологии, противник на мигрантите.

Премиерът на Нова Зеландия осъди нападенията и подчерта, че правителството няма да допусне разпространяването на екстремистки идеологии в страната.

От съображения за сигурност днес всички джамии в страната ще останат затворени. Отменени са учебните занятия. Предполага се, че няма да бъдат разрешени и планираните за днес протести на деца, които се борят срещу климатичните промени.

източник: БНТ

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар