Сряда, 26 Юни 2019
Вторник, 19 Март 2019 09:33

11 месеца затвор за зам.-министър на транспорта от „Борисов 2“

Антон Гинев напусна поста след избухнал корупционен скандал през 2016-а

Бивш зам.-министър на транспорта бе осъден ефективно на 11 месеца затвор. Антон Гинев, който бе част от второто правителство на Бойко Борисов, но бе принуден да напусне след избухнал корупционен скандал през 2016 г., получи присъдата си късно вечерта в понеделник, 18 март.

Той бе осъден ефективно по обвинение за умишлена безстопанственост, струвала над 4 милиона лева на Националната компания "Железопътна инфраструктура" и на Държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване".

Софийският градски съд постанови общо три осъдителни присъди по делото за измамна схема с фалшиви документи, с която е източвана НКЖИ.

По същото дело ефективна присъда получи и бившият директор на железопътна секция в град Русе Огнян Георгиев. Той бе осъден на 2 години и половина зад решетките при първоначален общ режим.

2-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок получи и бившият депутат от ДПС Илия Илиев.

Антон Гинев подаде оставка от кабинета на Бойко Борисов през юни 2016 година, след като бе привлечен като обвиняем. Според прокуратурата в качеството си на директор на НКЖИ през 2007 и 2008 година, Гинев е сключил договори за Възстановяване на отводнителните съоръжение в междугарието Моруница - Бяла с предварително определени дружества в нарушение на Закона за обществените поръчки и на основание на документи с невярно съдържание им е изплатил 4,2 млн. лева, въпреки че дейностите по договор не са били изпълнени.

Адвокатите на Гинев и останалите двама подсъдими обявиха, че ще обжалват присъдата пред апелативния съд.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Март 2019 09:33
  ВАС осъди Mинистерството на здравеопазването да заплати 95 000 лв. на пациент

  Състав на Върховния админситративен съд постанови решение, с което осъжда министерството на здравеопаването да заплати 95 000 лева обезщетение на пациент за нанесените му неимуществени щети.

  Състав на Върховния админситративен съд постанови решение, с което осъжда министерството на здравеопаването да заплати 95 000 лева обезщетение на пациент за нанесените му неимуществени щети в резултат на заповед от 2013 г. на заместник-министъра на здравеопазването, отменена като незаконосъобразна, с влязло в сила съдебно решение. Пред решаващия съд пациентът е предявил иск, с правно основание чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ, срещу Министерство на здравеопазването.

  За да постанови този резултат е приел за безспорно установено, че пациентът страда от болест на Ходжкин от есента на 2011 г. Стадият и формата на болестта и установената рефрактерност на стандартно лечение дават шанс единствено, ако се проведе имунотерапия с Брентуксимап. Поради това, че лечението не се прилага в България, пациентът е поискал със заявление до МЗ да бъде финансирано лечението му в Германия или Италия. По заявлението е постановен отказ със Заповед на заместник-министъра на здравеопазването, който отказ в последствие е обявен от съда за незаконен. 

  Около половин година след подаване на заявлението до КЛЧ пациентът чака отговор и непрекъснато се е надява да получи разрешение за лечение в чужбина. Докато чака му прилагали все по-високи дози химиотерапия и въпреки, че е преминал през всички предлагани форми на лечение у нас, в това число лъчетерапия и трансплантация, е бил отчетен рецидив. От края на 2014 г. пациентът започва имунотерапия в Италия за своя сметка, но тази терапия била твърде закъсняла, според мнението на лекуващите я италиански лекари.

  В мотивите на съда се казва, че:

  В чл. 28 от Конституцията на страната е закрепено основно човешко право – ПРАВОТО НА ЖИВОТ, а доброто здраве е основна предпоставка на живота. Затова държавата закриля здравето на гражданите ( чл. 52, ал. 3 КРБ) и финансира от държавния бюджет тяхното здравеопазване (чл. 52, ал. 2 от Конституцията). Съгласно текста на чл. 29, ал. 1 от Конституцията на РБ никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение. Всяко решение на КЛЧ трябва да бъде съобразен с тези основни конституционни права на българските граждани, което в случая тя не е направила.

  Не се нуждае от доказване ситуация, в която животът на гражданите е реално застрашен от онкологичното заболяване и неимуществените вреди, понесени от същите, в хипотеза когато те сами не могат да осигурят лечението си. Касае се за нарушаване на основното право на живот по чл. 2 ЕКПЧОС и чл. 28 от Конституцията на РБ, застрашено от незаконосъобразно бездействие на дължащите активно поведение органи и институции, натоварени от закона да осигуряват адекватно и своевременно лечение. 

  Съдът постановил решението е в състав: Галина Христова – председател, Таня Куцарова и Пламен Петрунов – членове. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 • Вторник, 19 Март 2019 09:33
  Даниел Митов се измъкна. Осъдиха заместника му на 4 години затвор и 4000 лв. глоба

  Специализираният наказателен съд призна бившият зам.-външен министър Христо Ангеличин за виновен за престъпление по служба и го осъди на 4 години лишаване от свобода. 

  Според магистратите Ангеличин не е упражнил достатъчен контрол върху работата на подчинените му дирекции в министерството, с което е ощетил МВнР с близо 500 хил. лв. - неправомерно платени пари на фирма за организиране на служебни пътувания.

  В същото време специализираният съд призна неговия шеф - бившият външен министър Даниел Митов, за невинен. Митов е оправдан по всички повдигнати срещу него обвинения.

  Припомняме, че Митов бе обвинен за престъпление по служба заради платени неправомерно на фирма пари за служебни пътувания - за самолетни билети, хотели и застраховки. 

  Даниел Митов беше обвинен в това, че в периода от 15 януари – 22 юли 2016 г. не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това МВнР е било ощетено с 494 458,03 лв. 

  Сигналът срещу Митов и неговия заместник Христо Ангеличин беше подаден от бившия външен министър Кристиан Вигенин. Съдът сметна, че доказателствата са такива, че не може по безспорен начин да се докаже знанието на Даниел Митов за процедурата, заради която е обвинен.

Оставете коментар