Понеделник, 22 Април 2019
Вторник, 19 Март 2019 09:38

Три жертви и трима задържани заради стрелбата в Утрехт

Сред арестуваните е и предполагаемият стрелец

Трети заподозрян е арестуван след стрелбата в трамвай в холандския град Утрехт вчера, предаде в. "Телеграф", цитиран от бТВ.

Вчера беше арестуван предполагаемият стрелец – роденият в Турция Гьокмен Танъш. 37-годишният мъж уби трима души и рани петима, някои от които тежко.

Задържан бе и втори заподозрян, но за него не бяха дадени подробности.

Първоначално беше обявено, че действията на Танъш са „терористичен акт”, но по-късно през деня прокуратурата не потвърди това. Разследва се дали той не е действал по лични подбуди.

Веднага след стрелбата Холандия обяви най-висока степен на тревога, като затвори училищата и засили охраната на ключови обекти.

Малко по-късно нивото на опасност беше понижено.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Март 2019 09:38
 • Вторник, 19 Март 2019 09:38
  Стрелба в трамвай в холандски град, има загинал и ранени (ОБНОВЕНА)

  Местните власти не изключват терористичен мотив, няколко мъже са избягали от местопрестъплението

 • Вторник, 19 Март 2019 09:38
  Надписи на български по оръжието на терористите в Нова Зеландия

  В туит, публикуван от единия от терористите в Нова Зеландия, се виждат и няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи или на ключови битки от Руско-турската и Балканската война, съобщава "24 часа".

  Според италианския вестник „Република” профилът на терориста Б.Т. бил след това затворен, но някои снимки на публикацията му все още могат да се видят в интернет. При атаката в две джамии бяха убити най-малко 40 души.

  „Република” помества снимката на туита, в която на втория пълнител се вижда и надписа на български „битка при Булаир 1913” (булаирският бой се провежда на 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските Дивизия Мюретеби и Двадесет и седма пехотна дивизия под командването на Али Фетхи – бел.а.). Боят завършва с победа за България.

  Преди него е изписано на български и името Фружин (син на последния търновски цар Иван Шишман, който през 1408 г. заедно с Константин оглавява въстание против османското господство – бел.а.)

  На третия пълнител пък има надпис на английски Шипченски проход 1877-78.

  На пълнителите се виждат и други надписи, сред които и на името на италианеца Лука Траини, който беше осъден на 12 г. затвор за расистка омраза и стрелба, при която рани шестима имигранти в град Мачерата през февруари 2018 г.

  Източник: 24chasa.bg, Виолина Христова, Рим

Оставете коментар