Сряда, 08 Юли 2020

Петък, 22 Март 2019 16:45

МВР изгражда три бежански центъра за 3000 души

В Малко Търново готвят протест

МВР започва да изгражда площадки за временни кризисни центрове от затворен тип за мигранти. Това става ясно от обществена поръчка на ведомството, публикувана преди дни. Контейнерни центрове ще има в Елхово, Любимец и Малко Търново. Общият капацитет за настаняване ще е за 3000 души, съобщава Нова ТВ.

В момента, при наличие на над 5000 места за настаняване на мигранти, са заети едва 10% от местата. От МВР обаче твърдят, че, ако не бъдат изградени площадките за извънредни ситуации, Европейската комисия може да санкционира страната ни.

"Никой не може да даде гаранция, че не може да се появи миграционен натиск. Нашите очаквания са такъв да няма. Но ние трябва да сме готови", каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Плановете за изграждане на временни кризисни центрове за мигранти обаче предизвикаха притеснения сред част от местните хора. За утре е насрочен протест и блокада на пътя за граничния пункт „Малко Търново". Протестът е организиран в социалните мрежи. А според кмета на града няма основание за тревога. Той допуска, че е възможно темата да се използва предизборно.

"Притеснителното е, че се намират в населените места първо, при условие, че има такива изоставени гранични застави, които са оборудвани. Всеки нарушител, който премине границата може да бъде задържан в близост до нея. Няма човек, който да не е притеснен и хората се организират за масови протести", каза Владимир Павлов.

"Министерството излезе със становище, че ще се прави бунт, в който ще бъдат 24 ч. емигрантите, които са минали през КПП-то. Престоят ще го изкарат във фургоните. На мен ми замирисва на избори, но мисля, че ще се вземат поуки, защото изборите са далеч", заяви кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар