Петък, 07 Август 2020

Вторник, 02 Април 2019 11:31

НАТО засилва присъствието си в Черно море

Днес кораби от военноморската група на НАТО се намират в Украйна и Грузия, заяви Столтенбег

 

Съюзниците ще засилят присъствието си в Черноморския регион в отговор на руската агресия в Украйна, заяви посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън, цитиран от БГНЕС и БНТ.

На видеопресконференция, организирана във връзка със 70-годишнината от създаването на НАТО, която ще бъде отбелязана тази седмица във Вашингтон, Хатчинсън заяви, че Русия продължава да дестабилизира Украйна и милитаризира Кримския полуостров.

"Агресията с пленяването на украински военни кораби и задържането на моряците е напълно неприемлива и ние призоваваме незабавно да бъдат освободени", обяви Хътчинсън. Тя добави, че съюзниците ще засилят присъствието си в Черноморския регион, с повече наблюдение на терена и по-голямо военно присъствие с кораби на страните от НАТО.

НАТО ще проведе в близко бъдеще учение в Черно море с участието на украински и грузински кораби. Това пък заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел. Тя се проведе в навечерието на срещата на външните министри на страните-членки, който ще се състои на 3 и 4 април във Вашингтон. На нея ще бъде отбелязана 70-та годишнина на НАТО.

„Днес кораби от военноморската група на НАТО се намират в Украйна и Грузия. Те ще участват в ученията „Морски щит“ с участието на украински и грузински кораби“, каза той.

На министерската среща НАТО ще обсъди провеждането на нови учение с Грузия. „Очаквам, че външните министри ще се договорят за нови учения с грузинските сили, по-конкретно за подготовката на нейните морски сили и брегова охрана. Ние ще продължим нашите посещения в грузинските пристанища“, обеща Столтенберг.

Той също така напомни, че от 2018 г. НАТО е увеличил с почти 50% продължителността на своето военно присъствие в Черно море.

На 29 март кораби на Втора постоянна военноморска група на алианса навлязоха в Черно море. Тази мисия е планирана отдавна и не е свързана с изборите в Украйна, които се състояха вчера. Главната цел на групата е провеждането на маневрите „Морски щит 2019“. 

В същото време Хатчинсън потвърди, че протоколът за членство на Северна Македония в Алианса се очаква да бъде приет от Конгреса на САЩ тази есен.

" В Европа, един континент, който е бил смазан от войни, цари мир от 70 години и това е голям успех ... От 12 членове до 29, а до края на годината и 30-та, НАТО продължава да играе ключова роля за мира и стабилността на Европа", заяви тя.

Междувременно генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заминава за Вашингтон за разговор с американския президент Доналд Тръмп.

Бившият норвежки министър-председател, чийто мандат като ръководител на Организацията на Северноатлантическия договор току-що беше продължен до 2022 г., се очаква да пристигне следобед в Белия дом, в навечерието на двудневна среща на министрите в американската столица.

Ако руската “заплаха” отново е основният приоритет на 29-те държави-членки, президентът на Съединените щати има само една идея в главата, когато става въпрос за НАТО: по-добро разпределяне на “товара ”, така че европейските страни да допринасят повече за общата отбрана, вместо това, както казва той, да разчитат на зашеметяващите военни разходи на САЩ.

Откакто дойде на власт в началото на 2017 г., милиардерът републиканец непрекъснато притиска и провокира съюзниците, понякога сякаш поставя под въпрос полезността на самия Алианс и достойнствата на основния му стълб, а именно член 5 от Договора. който предвижда, че в случай на нападение срещу държава-членка, всички останали ще й окажат помощ.

По-специално той настоява, че всяко правителство трябва да увеличи военните разходи на 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) до 2024 г. най-късно, в съответствие с правило, установено преди пет години. Първият визиран: Германия, която все още е далеч от целта с 1.5% от БВП, очакван през 2024 година.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 02 Април 2019 11:31
  Каракачанов се готви да пазарува F-16 до 2030 година!

  Покупката на изтребителите F-16 няма никакво отношение към МиГ-29, последните ще останат на служба в българската армия до 2030 г. Това заяви в интервю за ТАСС министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

 • Вторник, 02 Април 2019 11:31
  Хeрo Муcтaфa заедно с посланиците на Румъния и Грузия пoceтихa нoвooткрития Вoeннoмoрcки кooрдинaциoнeн eлeмeнт зa Чeрнo мoрe

  Нямa зaбaвянe нa рaбoтaтa пo прoeктa зa нoвитe бoйни caмoлeти Ф-16, уверява Каракачанов

   

 • Вторник, 02 Април 2019 11:31
  71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

  От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

  През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.

  Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.

  От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

  През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.

Оставете коментар